Friday, April 29, 2011

perigi cari timba!#semanis kurma


salam..semalam..tengok semanis kurma..hehe..tajuk PERIGI CARI TIMBA..menarik!
ada la bagi tips kat kaum hawa ni how to tackle kaum adam dengan beretika..hehe..

pendapat saya dalam topik ni..wajar juga ada perempuan yang bertindak dahulu.da kata lelaki yang kita syok tu lambat faham...tunggu lama-lama kang merana!
mana tau..usia wanita tu da lanjut..ye la..cinta letak ke tepi..
yang penting berjaya kan!
lelaki pun janganlah ego sangat...
contoh kalau si hawa tu berpangkat tinggi dari awak..
relaks..
kat office dia bos
kat rumah...
awak tetap bos!

ni antara tips yang saya save dalam memori saya...
  • kedua-dua kaum ni jangan la memilih kan..
  • hmm,then kita kena berusaha pasal jodoh pun!memang la kuasa Allah..tapi kita kena ikhtiar di landasan yang betul!
  • kaum hawa jangan la segan sangat nak start dulu.tapi dengan berhemah la..jangan la terhegeh-hegeh!malu wei...
  • agak-agak da usia lajut,mak ayah asyik tanya je..pilihlah yang ada di depan mata..jangan tunggu bulan jatuh ke riba..haii..alamatnya tak jatuhlah bulan tu..
  • apa yang penting banyakkan berdoa dan solat istikharah..Allah maha mengetahui dan memakbulkan doa.

ha..ada la juga ustazah bahyah bagi doa elak sihir.yela ,takut orang dengki kat kita ni pas tu hantar sihir..hmm.
alangkah ceteknya minda mereka yang minta bantuan jin dan syaitan..
dah dia tak nak nak buat lagu mana..
antaranya ..
 
doa2 utk mereka yg x b'temu jodoh krn disihir ialah:
1)surah al-baqarah ayat 102
2)surah al-baqarah ayat 255
3)surah al-araf ayat 117-122
4)surah yunus ayat 81-89
 
hmm..then ni doa untuk kebahagiaan rumahtangga macam tu,tapi yang belum berjodoh lagi amalkan la doa ni...tak semestinya untuk jodoh je,,..tapi untuk disayangi oleh masyarakat ke orang lain ke...terutama pemmpin ke kan...x payah la mintak bantuan jin dan syaitan...Allah ada!
 
Antara doanya ialah:
1)surah yusuf ayat 4
2)surah al-anbiya ayat 89
3)surah Toha ayat 3
 
then..kalau da tertarik kepada seseorang tu cepat-cepat la datang rumah..
ingat pesanan ni..
 
hindari
4P
Pandang..jangan pandang lama-lama..dari mata turun ke hati..da tertawan tu cepat-cepat minta tolong orang tengah...
Pegang..da pandang,g pegang lak tangan makwe,...jangan!
Peluk..ha..ni bahaya..dipeluknya makwe yang haram selagi belum nikah...
Perzinaan..ni lagi bahaya..zina!
 
sekian wassalam..
 

4 comments:

  1. sy suka sgt prgrm semanis kurma.. byk tips dan ilmu bermanfaat

    ReplyDelete
  2. bile ulangan semanis kurma PERGI CARI TIMBA
    please.

    ReplyDelete
  3. pagi la ulangan nya..time segmen nasi lemak kopi o..x silap la...sy selalu tgk time pagi camtu....

    ReplyDelete

Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...