Saturday, October 17, 2015

What next after degree?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Habuk sungguh niehhh..lama tak update.

Alhamdulillah, saya baru sahaja selesai menamatkan zaman degree saya dengan jayanya. Alhamdulillah. Insya-Allah, next week will be my convocation day. Yippieee.. :)

What next after my degree? Soalan yang nampak mudah tapi 7 hari 7 malam tak habis bagi jawapannya. Di google pendapat apa hala tujunya, tanya kawan kawan, tanya keluarga..

Nak kerja? Nak sambung master terus or kerja dulu..? Nak ambil double degree?

Bila hati kata ya, tiba tiba terfikir semula. Ishh, banyak betul ramalan ramalan yang mendownkan hati.

Bila jumpa dengan orang cerdik pandai, bekerja..most of them were said, "Sambunglah study, muda lagi, tak rugi pun..".....Again, "Kalau akak kan..akak kerja dulu, lepas tu sambung..." menarik jugak kan.

Ni lagi.. "kerja la..kita bukan orang senang...cari duit dulu.."

Hmm...sudahnya, saya duk termenung. Kan waste of time tu. Hmm.

Yang sebenarnya, semua ini berbalik kepada hati kita. Hendak atau tidak sahaja. Bagi banyak alasan, kerja tak jalan. Rugi!

Huhu..

So, what the next? :D

Doakan saya dan mereka yang bercelaru itu temui jawapannya ya.

#roadtoconvo


Friday, April 17, 2015

Sebab GST, aku menulis.

Assalamualaikum dunia :)

Salam Jumaat.

Wohooooooooo...long time no update this blog. Aiyaaa!!!

Okay,,

Tajuk kat atas pun da macam ape dah!

Sebab GST aku menulis.

Huhu..nayo kena saman gini..saman aje skang ni ye.. :D

GST!! kiri kanan depan belakang..semua cakap pasal GST.
Saya pun nak juga cakap pasal dia..haaa..konon xnak cakap.
Bukan apa..sedikit sebanyak GST berjaya mengalihkan sebentar sketsa dunia yang lain macam kisah saudara kita di Gaza..gempa bumi sana sini..
GST memanjang dalam berita.
Hmm...fokus benda yang mungkin boleh bikin stress..hahahahhaa..

sedang sibuk nak siapkan thesis ni..
tiba saya terfikir..ada baiknya la juga GST ni untuk yang kaki shopping macam saya.

haha..

-good improvement bila nak beli sesuatu kehendak tu...fikir 8 ke 9 kali tau nak beli ke tak..lastly..tak beli pun..haha,,,
-nak pergi jalan...fikir 4 kali je la..haha...setakat ni..berjaya jarang keluar..biarpun kaki ini.......nak jalan...biarpun sekejap..haha..
-banyak recycle barang da ni...

bagus juga rupanya..bantu saya bina kewangan lebih baik...
mana taknye..stok vitamin c..produk kecantikan..da standby before GST>.haha..
tahan la untuk setahun..mungkin..hehe..

Okay..jadi..sila berjimat cermat..


p/s: selamat bersambung semester akhir kawan kawan. :) Chaiyookk untuk siapkan thesis.

Saturday, January 3, 2015

2015, i am coming.

Assalamualaikum semua :)

3 Januari 2015, hari ini..ulangtahun kelahiran nabi Muhammad SAW.

Di waktu petang ni..hajat saya nak ke pantai...huhu..tapi nak sewa kereta lagi..nak tu lagi..nak ni lagi...see..untuk memanjakan diri menghirup udara petang..maybe near rm50 boleh habis. Huhu.
Sewa kereta..minyak kereta..makan lagi...

sudahnya,,saya menaip di blog ni.


2014 sudah berlalu, apa kejayaan??

ni bukan nak riak..nak share pengalaman. Mudah-mudahan anda yang membaca terdetik untuk berazam juga. Azam dan cuba untuk mencapainya.

alhamdulillah, tahun lepas banyak perkara yang berlaku, azam saya tercapai..

1. belajar berenang
2. pergi bercuti ke Taman Negara bersama keluarga, alhamdulillah,,hasil duit keuntungan berniaga tudung,
3. Khatam al-Quran sekali. Orang lain banyak kali khatamnye..sob sob.
4. Naik kuda..huhu..lama kot idam ni..hehe

4 je ke? huhu...ada lagi...

alhamdulillah..Allah beri keizinan untuk saya menikmati..kawan kawan sekeliling yang sangat baik. :)

Takde yang mustahil kan??? Jadi, marilah kita melaksanakan impian tu...
yang lepas biarkan lepas..2015???
waahhh...mood nak berkonvo dan berumahtangga,,haha

ehh...sebelum tu..siapkan projek tahun akhirmu...megachiropteran!!!

Doakan kejayaan saya dan rakan rakan ye. :)

Azam tahun ini???
Nak jadi awet muda...huhu..pulak!!!!

Bukan apa..alhamdulillah..mostly impian saya daripada kecil banyak tercapai..sekarang??
Ada juga..tapi memerlukan usaha yang luar biasa.

Kita guna impian lama seperti khatam Quran tu..cuba istiqamah seperti tahun lepas.

Target saya tahun ini. TIDAK MAKAN MAGGI!!!
Kurangkan makan ayam.
Minum 3 liter air sehari..haaa..biar terkucil sokmo..hihi..

Alamak..apasal more to awet muda!! Nope!! Nak sihat,,kena amalkan gaya hidup sihat.

Hiking?? Hmm..gara gara da puas berhiking di Irau Yellow Pass..saya dah tak hiking...apakah???

Tak target nak berhiking tahun 2015 ni...tahun ini like more want go to island...waaaa...sambil menikmati angin laut..ala romantic la konon...

Nak jadi backpacker..huhu,,

Semoga impian anda dan saya tercapai tahun 2015 ini ya :)

p/s: Selamat menyambut Maulidur Rasul :) :) :) Selawat 10 kali selepas solat. Amalkan ye :)



Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...