Monday, June 25, 2012

anticlokwise...right first!!

Assalamualaikum teman.
Entry kali ini tentang lawan jam!!bukan lawan mak!!!
Faham???

                                       
Dua peristiwa yang buat saya terfikir tentang lawan jam ini.
Pertama,sewaktu saya mengikuti program Festival Estetika Islam yang diadakan di matrikulasi saya.
Ada rawatan kesihatan,free pulak tu..cek badan guna tapak tangan.



cek punya cek..alhamdulillah..doakan saya sihat sentiasa ye teman!!Ada minuman tambahan,,macam chlorophyl gitu,budak bio la kata,,function chlorophyl kan adalah tempat untuk fotosintesis.Jadi,apabila kita minum,ia akan cuci badan kita dan remove yang tak berkenaan,buang sisa toksik dalam badan.
Cata penyediaan minumannya ialah apabila bercampur dengan air tak perlu kacau sebab apa???
Kata encik tu,LUMRAH ALAM..AIR AKAN BERPUTAR SENDIRI IKUT LAWAN JAM..KITA KACAU IKUT JAM KAN,..waaa..betul gak...ligat otak saya berfikir,,hehe

Peristiwa kedua pula,saya menyertai seminar metafizik yang dianjurkan oleh perpustakaan kolej.
Penceramah tu kata banyakkan baca al-Quran,mata akan jadi elok,elak rabun.
Sebab apa??sebab kita baca dari kanan ke kiri.
Haa...dah la tergantung beliau cerita,suspen je..tak bagitau sebab apa..jadi,,selongkar punya selongkar..saya dah jumpa...alhamdulillah..

rupa rupanya...

Tanda kekuasaan Allah ialah lawan jam.
Tawaf ialah hukum alam semesta.
Peredaran darah dalam badan kita,tawaf,baca al-Quran..
semua ikut lawan jam...maknanya dari kanan ke kiri.
Kan lebih afdhal buat sesuatu mula dari kanan.
Lumrah alam,semua dalam anggota badan kita bertindak dalam lawan jam,
tapi kita pakai jam tangan ikut jam...memang la,,
tu yang mudah sakit..sebab minda terkejut nak reflectkan apa yang kita nak fikir,,ikut jam,..
tu yang mudah sakit..wallahualam..lain kali pakai jam digital..hehe...
(dalam hati,,saya dah berapa tahun tak pakai jam)

jadi,
lakukan sesuatu dari kanan ye.
Kanan bererti pengeluaran tenaga,kiri pula pengambilan tenaga
Idea bergerak pantas ke otak kanan.
Ovum pun bergerak ke kanan
Putaran bumi dan alam semesta yang lain pun ke kanan iaitu lawan jam.
tengok,kawad kaki pun ada arahan,ke kanan pusing  :)

makanya,jangan pertikaikan kenapa mesti mula dari kanan..
baca quran selalu,mata dan segala organ akan sihat,insya Allah...
baca jawi pun boleh juga..:)

semoga coretan yang ringkas ini buat kita berfikir akan kekuasaan Allah.,






Thursday, June 21, 2012

ayah!!

assalamualaikum..amacam story semalam...muhasabah tak??
haa,,,da masuk syaaban kan,,sekejap  je masa berlalu..
entry kali ini tiba nak citer pasal ayah!!!
mungkin kalian ada pengalaman juga tentang ayah kan..komen lah kalau nak share perasaan anda,,untuk ayah kan,,,
kredit to my friend,,sebab topik beliau terpilih malam ni.. cik anis


hari bapa baru sahaja berlalu,tapi bagi saya setiap hari adalah hari untuk ayah saya!


ayah,daddy,abah,walid,abi,pak,papa...

tak kisah la panggilan apa pun yang kita panggil kepada ayah kita
kita tetap sayang ayah
banyak banyak lelaki,,ayah hero kat hati,,,
ayah tak bagi keluar rumah sesuka hati,,,,hati memberontak bengang,,,
tapi itu untuk kebaikan,,,ye r,,,,nak g bandar ngan member pun x lepas,,,sedih,,,
ayah tak bagi kita pakai seksi..kita pun suka,,hehe,,
nanti ayah seksa kakak,,jaga aurat..
ayah tak suka kita tinggi suara depan dia,,
jaga adab...awak anak dara...ada tatasusila..
jadi contoh pada adik adik...
ayah mintak akak tolong mak,,supaya nanti dah kahwin tak kekok,,
banyak yang ayah ajar,,
ayah ada aura,,,sekali cakap terus kita patuh,,,bunyi kereta ayah,,cam ribut kemas umah,,,hehe,,
aura ayah..sebab kami hormat ayah!!
ayah didik...semua untuk kebaikan...tq ayah

tak kisahlah ayah kita teruk mana...dia tetap ayah kita,,,
yang akan jadi wali di saat kita dinikahkan dengan si dia


to my father and all fathers and my future father in-law and my future ayah for our kids..
thank you so much because bringing shining pearl in our life...

sekian..da baca post ni..jom kita hadiahkan alfatihah untuk ayah dan ibu kita,,,
rajin lagi..baca yasin sekali..
yang penting,jangan lupa doakan mereka setiap kali solat..


Wednesday, June 20, 2012

jangan berhenti berharap..

aku berhenti berharap,,,
dan menunggu datang gelap,,
sampai nanti suatu saat
tiada cinta ku dapat...

sambung2x..ada yang menyanyi la tueeee!!!
assalamualaikum teman blogger sekalian,,,
dah lama tak post entry,,,busy study,,
and then,nak cari mood....maka,,,sekarang baru nak post!!!jangan marah,,hehe

JANGAN BERHENTI BERHARAP!!!!!

whats on your mind???
cam kat fb da,,,
macam-macam jawapan kan,,

post kali ini nak share my opinion,
pernah tak rasa diri ni tak bertuah sebab tak dapat apa yang kita atau rancang??
ye la..kita hanya merancang,tapi Tuhan yang tentukan..
dari merancang pun,kita kena BIJAK.
usaha sehabis baik dan jaga berhenti berharap..
kepada ALLAH,,


usaha,doa dan tawakal kepada Allah,,,
buat 3 perkara ni non stop!!
berdoa kepada Allah sebanyak mana pun tak rugi
Allah suka dengar hamba-Nya merayu,mengadu,memohon sesuatu kepada-Nya..
insya-Allah,



semakin dekat kita dengan Allah,semakin..semakin..semakin Allah hampir dengan kita :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...