Wednesday, January 30, 2013

menanti ke mencari?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)
dah lama tak update..hoho..
nak cari mood..aiyya...tunggu mood je cano nak maju kan..

menanti ke mencari???
huahuaa....
ni fokus pasal teman hidup tau...al-maklum lah..orang duk tanya saya ni ada sesiapa ke??
hoho...siapa????
hmmm...

ok...menanti ke mencari???
dua dua!!!! haha..amekaw jawapan saya :)

menanti...sebab...

kita tak tahu apa akan jadi masa depan kan..tunggu je la..orang kata kalau dah jodoh..takkan ke mana..jumpa jugak nanti..

waaahh...kalau takde jodoh???? ehhh.... Allah dah tetapkan jodoh kita sebelum lahir lagi tau..

saya juga mencari!!!
waaahhh...gatalnya hang!!!!
apa??? kena usaha kan...usha2x...tengok cara hidup dia..
bukannya tergedik-gedik tak bertempat...lelaki tak suka tau anak-anak.
berkawan je macam biasa..jaga batasan pergaulan..

cane saya mencari???
haaaa....
firstly, saya tengok dia la..dari mata turun ke hati..tapi hati perlulah menapis ok ke tak :)
lepas tu..tengok cara hidup dia..cara dia bergaul dengan orang lain dengan saya..dengan family dia terutama maknya..
lagi..tengok dia jaga tak solat dia..ni penting tau!! 
cara dia jaga diri dia..salah satunya TAK MEROKOK!!!! haaa...sebenarnya tak kisah mana pun..tapi bonus tak merokok ni..dari situ dapat tahu dia ni berjimat dan jaga kesihatan :)
lagi..hmmm...
banyak lah..demandnye kakak!!!
tak demand..nama pun usaha kan...



dan yang pasti...banyakkan berdoa kepada Allah..
berdoa berdoa dan berdoa..
kita nak hidup dengan dia bukan sewaktu majlis akad nikah je..sampai ke syurga nak cinta tu kan...!!!!

Ya Allah, permudahkan urusan hidup dunia dan akhiratku..permudahkan aku menuntut ilmu dan permudahkan urusan jodohku.
Jika dia memang tercipta untukku, permudahkan kami untuk bersatu dalam ikatan yang sah.
Jika dia bukan milikku, hapuskan rasa cinta ini terhadapnya dan tenang kan hati kami.
Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang terbaik untukku dan dia.



dalam mencari tu..
usaha untuk diri sendiri..jadi lebih baik dari semalam dan bertambah baik untuk akan datang..
sebab..nanti akan jadi seorang isteri dan mungkin ibu untuk anak-anak yang soleh dan solehah!ecece...hehe...
skill memasak tu..skill didik anak-anak..skill tambat hati suami..skill jaga hubungan dengan jiran,,,keluarga mertua...semua lah..



apa pun..semoga semuanya sentiasa dalam rahmat Allah.

p/s:bila nak menaip 'menanti'..asyik tertekan 'menantu' je!!! dapat tak.. I dan U tak dapat dipisahkan.. :)

Sunday, January 27, 2013

Al-Baghdadi Learning Centre Gemencheh ~ Iqra' with kalamullah

Bacalah dengan nama Tuhanmu..
Allah!!!!
Al-Quran menuntut kita untuk menuntut ilmu. Ilmu dunia dan akhirat.
Ilmu pengajian al-Quran amat penting untuk dunia dan akhirat.

Al-Baghdadi Learning Centre Gemencheh!!!
Gemencheh yang terletak di Negeri Sembilan.
Lokasi kelas ini adalah di jalan simpang masuk ke institut tahfiz (itqan) di Pekan Gemencheh.
Kelas pengajian teknik al-Quran yang dikendalikan sepenuhnya oleh Ustaz Taqiyuddin dan Ustazah Suriati.
Siapa yang layak menyertai??
Terbuka kepada semua yang berumur 7 tahun ke atas dan dewasa.
Yuran pendaftaran: RM 50
Yuran bulanan: RM50
Masa: 2 jam seminggu

Apa tunggu lagi?
Untuk maklumat lanjut, anda boleh like page Al-Baghdadi Learning Centre Gemencheh
Ustaz Taqiyuddin al-Hafiz: 0192821979
Ustazah Suriati: 0196561979
Pejabat: 064314021

Ayuh, bagi mereka yang berhampiran. Jom sertai kelas pengajian ini.


Sesiapa yang melalui jalan untuk menuntut ilmu kerana Allah,
maka Allah akan mudahkan jalannya ke syurga.


Friday, January 25, 2013

berjaya jugak pakai di rumah..

assalamualaikum dan salam sejahtera.




hari ni ..opss..semalam..tgk da pkul 12 malam pulak..
saya join orang kampuung sambut maulid nabi tau!! alhamdulillah..
bukan main liat adik saya kejut!hoho..tu r..semalam tidur lewat punya pasal..

nak cerita....

hari ni kan..alhamdulillah, kekuatan timbul untuk pakai tudung labuh penuh.,ala yang macam ustazah tu..
selama ni saya pakai di universiti je..kat umah,,saya pakai tudung labuh jugak..tapi bukan yang ustazah punya style la..
ye la..sebab nak mengaburi mata..hoho..ala ala berstyle jugak la..reti bergaya..(ape la akak ni..)
selalu pakai tudung fesyen2x sekarang..syria la,,,sarung..yang saiz XL tau..labuh tu...
senang..sebab jimat masa..x perlu gosok2x..
bukan apa..tak nak ada yang terkejut dengan perubahan saya,,slowly..
mana taknya,, saya bukan anak pak ustaz, bukan lahir2x terus dalam keluarga macam tu..
daripada keluarga yang biasa biasa..tapi mempunyai impian yang luar biasa,,
apa pun, saya sayang keluarga saya!!!''
sebab..mereka cukup jaga saya..beri ilmu agama, ilmu dunia..


haa...sambung balik apa yang jadi hari ni..
duk nak pakai tudung mana...tunjuk kat adik tudung labuh tu,,
sebenarnya..saje tak bawak balik tudung biasa..
terus dia kata..TUDUNG PANJANG LAK KO!!!
(ehh,,aku panggil tu tudung labuh..tudung panjang lak..hehe)
pakaila...ngan tenangnye aku menyarungkan,,haaa...
saya berani nak pakai hari ini sebab...hmm..biar lah saya sorang je tahu,,

alhamdulillah..berjaya jugak...balik kali ni..dua kali dah saya pakai..

feedback dari rakan fb..alhamdulillah :)

setakat ni.,,alhamdulillah..masih lagi berpakaian mengikut syarak,,
saya ni suka berfesyen..contoh ye,,apabila berpakaian tshirt..tudung tetap labuh..tapi berstyle sikit..ala..silang je pun..tak pun..sarung..macam saya cakap tadi..

mudah-mudahan setiap tindakan kita Allah redha :)
nak share apa yang saya rasa ni..sebab..ini adalah perngalaman Allah bagi...nak jadi lebih baik..mesti ada cabaran kan..itulah kehidupan 









Thursday, January 24, 2013

Keliru?

assalamualaikum semua..
selawat banyak banyak tak hari ni? banyak daripada biasa?
biasa berapa? 20?haiii laaa...jangan lah macam tu..
hehe..

sape tengah keliru sekarang?
saya!!! keliru nak,,,hehe...

ni nak share daripada fb saya..ni untuk bacaan blogger pula



pernah tak rasa keliru???
spesifiknye..keliru tentang soal hati,,,cewwaahh.,,jiwang lak..haha..
ye r..betul ke kita suka dia???konon x..tapi bila dpt tahu sesuatu tentang dia...jadi stalker, penyiasat terhebat tu.,,,,
keliru..lebih lagi ada yang nak usik hati kita gak...sibuk je...jaga hati boleh..
saya pun duk jaga hati ni...kalau tak...da lama ikut rasa je..

memang la keliru,.sebab belum tiba masanya..perjalanan masih jauh..
suka tak semestinya couple kan,.,first thing first..ingat tujuan asal kita-->BELAJAR
ingat MAK AYAH
jaga hati..kawan saya banyak kali pesan kepada saya JAGA HATI..(ingat tak perit ke jaga hati...)
berkali mohon kepada Allah..jaga hatiku ini untuk-Mu Allah,,,
Cinta tu fitrah..suci..jangan kotorinya..pendam bukan tak suka..tapi sebab MALU pada diri..belum tiba masanya..

malu pada Allah..sebab..saya ni tak mampu jaga hati jika saya pilih untuk layan semua tu..dari elok xde apa apa..terus ada apa apa...jadi..lebih baik, saya JAGA HATI :)



Wednesday, January 23, 2013

saya lebih takut kepada Allah




by LUKISAN DAKWAH ISLAM
buka entri terus muncul gambar ni..ni yang saya post kat fb tadi.
first time tengok gambar ni di fb,
subhanallah, alangkah indahnya ada lelaki macam ni.
memang ada pun, saya dah jumpa.
mudah-mudahan kami ada jodoh..hoho..tbe je..serius ni!!

pendapat akak la kan..
nak couple boleh...dah nikah couple lah,,
nak seksi boleh, dalam rumah dengan yang halal sahaja lah..
nak buat tak endah tentang hukum hakam Allah boleh, SILA CARI TEMPAT LAIN UNTUK HIDUP!!!

Sunday, January 20, 2013

selamat bercuti rakan siswa

saya, syira syahir dengan ini nak mengucapkan selamat bercuti kepada rakan-rakan di IPT.
walau pun, saya dah bercuti 2 lepas dah..huhu...habis exam awal la kata...

gunakan cuti anda dengan sebaik mungkin..,

 bak kata kawan saya...cuti ni yang lebih menguji siapa kita,,
ye la...mana ada siapa kisah pun kat rumah.,,
kat u..ada jugak...kawan-kawan saling mengingatkan :)
di rumah..macam saya ni...kena sentiasa ingatkan diri..sebab semua sibuk..hehe..
kita je kurang sibuk :)



bagi sesiapa yang nak pulang tu..berhati-hati..
duk rumah t..cuba jadi anak yang lebih baik dari sebelum ni tau :)


Friday, January 18, 2013

mencari ketenangan_al-hidayah 18/1/2013

auuuummmcaaakkkk!!!
siapa tengok al-hidayah hari ni?
tajuknya saya kurang pasti..mencari ketenangan.
(tengok kak dina sampai terlupa tajuk..hehe)

tazkirah hari ini dipanelkan oleh ustazah Norhafizah Musa.
Saya suka style ustazah..cool tapi penyampaiannya sampai ke jiwa saya.alhamdulillah

Antara isi yang saya dapat saya lampir di sini ye...

ustazah Norhafizah kata..hati kita ada empat lapisan..
haaa..sebelum tu..hati ni pun seumpama sebuah rumah!!
cantik rumah..cantik lah sekelilingnya..

1. Shodr
Lapisan paling luar. Lapisan yang banyak berhubungan dengan nafsu dunia dan syaitan.

2. Qolbu
Lapisan hati yang lebih dalam.Ibarat pagar antara urusan dunia dan akhirat. Boleh juga umpama seperti ruang tamu.

3. Fuad
Lapisan hati yang paling dalam. Lapisan hati yang mendapat cahaya Illahi.

4. Lubb
Lapisan hati paling dalam. Bak kata saya..lapisan yang paliiiiiiiiiiiiiiinnnngggg dalam..

Wauuuu..luasnya hati..

Next... 4 perkara yang mesti diamalkan untuk memperoleh ketenangan:

1. Banyakkan berdoa kepada Allah.. (ada selitkan doa di kala matahari terbit dari Nabi Ibrahim..tapi saya tak salin..maaf tau )

2. Istiqamah mengingati Allah (macam tu la ayatnye..pointnye ISTIQAMAH..)

3. Sentiasa mencuci hati. Ustazah kata..pasu kristal pun kalau dibiarkan tanpa dicuci..berhabuk jugak..begitu juga hati kita..hati ni kena selalu cuci..macam mana???
dengan mengingati Allah..zikir...dan banyak lagi..istighfar.


4. Jauhi 5 perkara:
apa???
1. Pengaruh bisikan syaitan. haaa...apabila hati tu duk nak wat jahat je..beware..orang sekitar kita pun tak suka..
2. Menurut hawa nafsu. Tolong kalahkan nek hawa dan wan nafsu! Kita ada akal, hati dan Quran..gunakan sebaik mungkin.
3. Hilang sifat ihsan. Tahu kan apa makna ihsan..(berbuat sesuatu sepertimana kita dapat rasa yang Allah tengok apa kita buat, dengar apa kita kata dan tahu apa kita fikirkan) jalankan tanggungjawab kita sebaik mungkin. macam ustazah bagi contoh tadi....tentang kita ni..eh...saya nanti..hehe..wanita bekerjaya..semua benda nak diswastakan...maksudnya,,anak hantar taska..suami bibik jaga..haaa...tak ke haru,,,lari cik abang nanti(melawak jap)
4. Hilang keyakinan terhadap Allah. jangan buat macam ni...memang resah hidup..bila hati gelisah..sila muhasabah semula tau, ada la tak kena dengan kita tu..
5. Menidakkan ciptaan Allah. Ni lagi satu..mintak dijauhkan!


sesungguhnya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang.

ehh,.lupa...
ustazah pesan juga tadi..
rajinkan diri kita ni pergi ke masjid..rumah Allah..
bila pergi ke sana..nak masuk ke dalam pun..
subhanallah...terasa ketenangan..
serius!!!
saya pun rasa macam tu..sebab apa..sebab..
bila kita pergi rumah ALLAH..
kita sebagai tetamu..mestilah permintaan kita dimakbulkan..
macam kita pergi rumah orang kan...cakap je nak apa..dapat...
pergi masjid...beribadah kepada Allah... :)


renung-renungkan kita di tahap mana...
Allah2x...

p/s:disebabkan tak mencatat..ni je saya mampu kongsi...kesimpulannya, sila catat ye..nak menuntut ilmu jangan malas nak pegang pen dan kertas.

alhamdulillah :)

Thursday, January 17, 2013

3 golongan terawal diseret ke neraka

Ni nak share..daripada solusi isu51..baru lagi ni!! sila dapatkan di pasaran :)

sila buka page 23

Rasulullah mengkhabarkan tentang tiga golongan yang terawal diseret ke Neraka.

Tiga golongan ini adalah

1. ILMUAN
Menyampaikan ilmu agar dipandang sebagai cendekiawan.




2. DERMAWAN
Memberi sumbangan agar dipandang mulia sebagai seorang yang pemurah.



3. SYAHID
Berjuang di jalan Allah agar dipandang sebagai pahlawan.



Haaa...cuba renungkan..
ada tak yang mengena kepada diri kita?
minta dijauhkan la kan.

Semua ini sudah semestinya bermula dari hati.
Ye..HATI!!!
Apabila niat di hati tak selari dengan tuntutan Islam, maka amalan yang baik pun boleh ternoda dengan niat tidak ikhlas.
Makanya, perbuatan kita ni bukan dinilai atas perbuatan sahaja, bahkan ia turut dinilai dengan keaadan hati ketika itu.



Sunday, January 13, 2013

indah hanya sekali

assalamualaikum dan selamat bertemu semua!
lama dah tak update..ada yang lagi penting perlu diutamakan..my final exam!
alhamdulillah..berjalan dengan lancar.

study week dengan hujan..ribut..hoho..
universiti malaysia terengganu jadi bualan hangat di media..cehh..
macam artis pulak.,.
banjir la...macam-macam..
dugaan dalam menuntut ilmu :)

kali ini..topik..haaa...

indah hanya SEKALI!

(tajuk ni terfikir apabila tengok ceramah ustaz azhar idrus)
ala..yang bersama zizan di malam tahun baru tahun 2012

first time tengok..hoho..lawak giler...
spontan gelak..segar mata!! semua semangat tengok!

lepas tu...second time tengok..
hmm..gelak sikit2x je..
adik saya yang lawak tergolek-golek(first time tengok..)
hambar je saya waktu tu..
tiba..kawan saya mesej saya..saya cerita la sedang tengok semula ceramah tu..tapi da tak kelakar..
kawan saya kata,,,
"biasalah!!lawak yang pertama tu real..nikmat kelakar!yang 2nd..hambar dah.."


haa...dapat tak apa yang cuba disampaikan melalui sketsa di atas?

indah hanya sekali..
nak pulak pertama kali!!
macam cinta pertama..pehhh...tak dapat nak lupa..
eh..bukan ni!!

macam ni...
yang pertama selalunya yang terindah..macam tengok raja lawak ke..ceramah ustaz2x ke..
bila kita fokus..indah tu dapat..
bila tengok kali kedua..dah tak de apa apa..

nak masuk part jiwang boleh tak??
haa..begitu juga dalam bercinta..
yang pertama tu indah..tapi bila dah hancurkan hati kita..
kali kedua tu..
indah juga..tapi ada rasa nak tak nak je..betul ke mamat ni serius ngan aku???


ok,,,serius jap!!nak cakap..
nak couple2x lepas nikah la eaaa..
keindahan yang betul-betul indah akan dapat!
walaupun sekali indah tu...tapi indah yang membawa ke syurga..
(ce tanya mak ayah kita kan..contoh terdekat pasangan berkahwin )
selisih faham pun..kita tetap tak terpisah..
sentiasa usaha untuk bersama sampai ke syurga..
so sweetttttttt!!!!

dalam kehidupan pun macam tu jugak..tak kisah lah dalam persahabatan, kerjaya dan sebagainya
tak semua indah,,tapi itulah keindahan dalam kehidupan kita!
jadi untuk memastikan keindahan tu tak lari daripada kita..

sila buat--->1. refresh niat kita setiap masa..niat kerana Allah..
2. sentiasa doakan orang sekeliling kita dan orang yang menyayangi kita
3. jangan tamak!
4. buat baik..jangan nakal-nakal
5. banyakkan berdoa kepada Allah


jadi..
pastikan..apa yang kita lalui..jadi INDAH!!!!

p/s:apasal cik kak syira syahir banyak pasal jiwang2x pulak..huhu...



Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...