Wednesday, January 29, 2014

surat untuk emak akak!

Bismillah,
ke hadapan bonda yang sangat akak sayang, akak kagumi, akak sanjung,
untuk pertama kalinya kakak nak bercerita panjang dengan mak,
walaupun dulu-dulu pun banyak ceritanya kan..hehe

mak..
terima kasih sebab jadi mak kepada insan yang kerdil ini.
terima kasih terima akak apa adanya..
semoga ALLAH sentiasa merahmati mak..

waktu kecil-kecil dulu..akak kagum tengok mak..
ye la..mak ligat kerja bantu ayah..
balik rumah..memasak pula, kemas rumah, basuh kain.
macam-macam lagi..
dalam diam..waaa..tabik spring..

sampai akak dah besar..mak masih seperti dulu..
bersemangat, tak putus asa dan ada matlamat.
ada matlamat! itu yang akak suka.
mak ada misi dan target dalam hidup.

akak sayang mak..
walaupun mak bukan dalam kalangan ustazah,
mak wanita biasa, tapi bagi akak..mak wanita luar biasa.
mak kuat!
mak akan sedaya upaya sediakan yang terbaik untuk kami semua..
macam mana la..mak yang ada 10 orang anak kan,.
yang 3 orang ni pun..hehe
semua mak di dunia ni hebat ALLAH ciptakan.

mak akan pastikan akak dapat ilmu selayaknya sebagai seorang manusia..
mak suruh kami belajar mengaji..
mak kata..mak tak pandai mengaji sangat,,
biarlah anak mak yang pandai..

ye...akak berusaha..dan berusaha..
insya ALLAH..kami mencuba menjadi anak yang solehah..

mak,,
maafkan akak..
jiwa remaja..kadang rasa bongkak dengan ilmu yang ada..
astaghfirullah..
bongkak sampai akak tegar merengus kepada mak..
padahal mak letih pulang kerja waktu tu.,
akak lupa..mak lah sumber kekuatan untuk akak meneruskan pelajaran..
akak lupa..mak lah tulang belakang atas kejayaan akak selama ni..
doa mak kan takde hijab di sisi Allah..
kan,mak?

mak..
maafkan akak..
kadang-kadang akak bermasam muka dengan mak.
akak buat tak tahu je mak minta tolong apa.,
akak buat-buat tidur..padahal akak malas dan sakit hati.
tak tahu sakit hati sebab apa..
mungkin datang bulan kot..tapi memang pun datang bulan waktu tu..
ya Allah..ampuni aku..
akak tahu akak salah..tapi ego akak!!!
ya Allah..

maafkan akak mak..
maafkan akak..

sekarang akak makin dewasa,,
dari kecil sampai ke besar,,
akak memerhati sahaja apa yang berlaku dalam sketsa kehidupan kita ni.,
akak cari nilai kehidupan.,
mak adalah nilai terpenting dalam hidup akak..

mak tak suka tengok akak sedih..
mungkin akak nampak tak comel kot..haha..
ingat lagi, bila akak ada masalah..
mak ada sahaja kata-kata like a counsellor ;)

akak perhati..perhati..dan cuba cari solusi supaya hidup kita semua lebih baik daripada dulu..
akak nak masuk syurga dengan mak..dengan keluarga kita.
walaupun, kadangkala tindakan akak tak menghala ke syurga,,
akak tak nak masuk api neraka..sakit mak..

akak sekarang dah habis dua dekad hidup dalam dunia ini..
mesti mak rindu akak yang bayi dulu kan..(ini perasan!! hehe)
akak kan anak sulung..anak yang dinantikan..
lahir pula awal-awal lagi dah buat hal!!
songsang!! first baby dah kena operate..ishh..akak ni..
takpe..mak kan kuat :)
dari kecil sampai ke besar akak buat hal kan mak.
akak anak yang degil...akak tahu..tapi akak ada matlamat juga. macam mak!
alhamdulillah..ALLAH bagi peluang akak hidup di dunia ini untuk melihat wajah mak..
akak dapat merasa kasih sayang mak..

akak dah besar sekarang..
tapi masih dalam tangungan mak dan ayah,
sampai bila-bila kita tetap bersama..
walau jauh..di hati sentiasa ada nama mak..
doa untuk mak..
akak nak masuk syurga dengan mak..

akak pernah dengar..segala amalan kita sia-sia seandainya anda tidak berbuat baik dengan ibu bapa..
buat mereka terasa hati..
akak takut itu berlaku..
akak tak nak doa akak..doa mak terhijab daripada ALLAH..
akak taknak Allah murka.
akak takut mak..

mak..
ampuni akak.,
sayang mak..
terima kasih mak untuk segalanya..
semoga syurga firdaus tempat mak di alam sana nanti :)

daripada anak mak!
kakak!






Monday, January 27, 2014

spaghetti first try!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

Alhamdulillah..mood cuti sedang berjalan dengan jayanya..
mood nak menulis cerita cinta tak datang...sedih...mood nak makan aje kejenye,,

untuk pertama kalinya, saya mencuba buat spaghetti!!
fuyoooo!!
i am impress myself :D
sebenarnya, dah mengidam nak makan sejak final exam hari tu dah.,
fulusnya kurang ada..hehe,,

bismillah, tadi beli bahan bahan untuk memasak dengan emak,
balik rumah terus buat..tak tahan betul..haha

sambil masak, sambil tengok laptop..sebab..tengok resipi dan ada keje sikit.. (jangan tiru aksi ini)

bahan-bahan:
a.
1. bawang putih
2. sebiji tomato
3. lobak merah 1/2 batang
(semua ni blender)
b.
1. sos prego
2. setin kecil tomato puri
3. 4 batang hotdog
4. cendawan butang
c.spaghetti

bahan a tumis dulu sampai naik bau dan mendidih.
masukkan bahan b..
agak-agak dah masak dan pekat kuahnya..dah masak la tu..
tak lama mana pun..

spaghetti tu rebus macam nak rebus mee maggi tu..hoho..
letak minyak sikit, untuk elak ianya melekat.

hasilnya,,
banyak ni..mak dah pesan letak sikit..hehe,satu kampung boleh jemput rasa!

macam sedap je..

alhamdulillah..mudah rupanya buat..hehe..
sedap lagi..letaklah ayam ke..apa apa je la..untuk menyedapkan lagi :)
loorrhhh..baru tau ke?
ok la kan..at least nak try..
terima kasih Allah.
next time, we try makaroni pulak ye..






Thursday, January 23, 2014

Irau Yellow Pass Cameron Highlands- closing event sem 1 2013/2014

Bismillah, fuh2x..berhabuk giler blog ni!
tuannya tak menyempat nak update, hanya mampu scroll sahaja.
sem 3 yang semakin busy. tandanya saya dah besar! haha..
banyak amanah perlu dilaksanakan.

sem ini tak jalan p mana sangat...banyak jalan-jalan cari makan dengan encik pelangi je :D
jalan jalan main air laut dengan sahabat sejati :D
disebabkan kegembiraan yang bergunung-gunung sem ini, alhamdulillah,
bahagia sokmo..hehe.. tq ALLAH

baik....ni nak cerita, pada 17-19 Januari yang lepas,
saya dan rakan-rakan pergi honeymoon di Gunung Irau Yellow Pass! Honeymoon la sangat!
terpergi ke xpdc ni sebab sem ini saya tak pergi mana-mana pun..pergi jalan-jalan cari makan je keje..haha..
so, join la kan.

alkisah...
penginapan 3 hari 2 malam di dua puncak gunung yang berbeza memberi pengalaman yang berbeza.

bertolak dari UMT, jam 10 something pm..bismillah...
sampainya di sana jam 4.30 pagi.
celik mata, alhamdulillah, hidup lagi aku! haha..

sejuk bak hangg..ceitt..macam tak pernah p ja sini kan..

breakfast..dan pulak jumpa member KMPh dari UMK..diorang nak pi hiking ke gunung...ala..lupa lak gunung apa.. :(

ok.,sebelum hiking, kami dibawa oleh hilux...,,last naik hilux darjah 6 waktu pergi Dusun Eco Resort..haha..kanak-kanak lagi..
laaa ni dah boleh jadi mak kanak-kanak da!!



subhanallah...on the way tu..kami disambut oleh ladang-ladang teh..ladang kobis..indahnya...sejuknya...dan gerunnya apabila tiba brek mengejut...haha...enjoy je la kan!

sampai dekat Gunung Brinchang..ok, sempat lagi snap2x gambar..


bismillah..start mendaki..
sampai dekat anak-anak tangga tu..
saya dah tak boleh kawal pernafasan dah..sejuk ya amat!!
kawal2x..ko nak hidup lagi kan!!!! haha

pendakian bermula...
astaghfirullah..tua sungguh aku ni..cepat benar semput...memang mencabar betul!!
first time hiking tanah yang lembap sungguh ni dan real sejuk!!
tq kepada sahabat-sahabat yang membantu dan menkaunselorkan diri saya ni..hoho..
semangat naik turun macam apa je...

viewnye cantik. subhanallah...seperti di alam fantasi..feeling2x jap..sampai tempat ekstrem sikit..hilang feeling..haha





malamnye..kami tidur di gunung mini Irau..baru mini...menggigil aku..
tidur malam tu..sebenarnya..kaki dan tangan dah kejang..pehhh,,
Tuhan je tahu rasanye...aku cepat2x usahakan untuk genggam2x tangan..takut tersyahid pula aku di atas..
masuk paper nanti..dosa banyak lagi nieee... :(

selang dua jam terbangun..sebenarnya...hajatnya ingin bertahajud..bukan selalu dapat peluang macam ni..
jom tambahkan tempat sujud di bumi Allah ini..
makanya..ngan kejangnya..aku terkebil-kebil dalam sleeping bag dan.....
hanya mampu berzikir dan berdoa kepada ALLAH..

ye la..orang kata..bila kita tersedar daripada tidur tu..maknanya Allah kejut kita..mungkin waktu tu adalah waktu mustajab untuk berdoa kepada Allah..untuk berkasih-kasih dengan Allah.

hari kedua:

pendakian ke gunung Irau dan Yellow.
alhamdulillah..sampai juga ke Irau..
waaa..ni lagi sejuk!!!



petangnya pula, sambung ke Yellow..
ni lagilah!!! naik turun bukit dan gunung..yang pasti..cuaca tersangat dingin..no sun..
pemandangan..subhanallah..tempat lain takde tau..
hebat ALLAH cipta..

saya sampai di Yellow jam 6.18 petang..
lapor diri dengan ucapan alhamdulillah..selamat..


bermalam di sana..sejuk bak hannngg..
hebat air-cond yang hak milik Allah ni...hehe..
sejuk..
malam ni..semua tidur..tak sedar apa..
ye ke???


hari ketiga:


pendakian ke Pass dan pulang...
hari ni.dah slowly turun daripada gunung ganang..
banyak jam juga la..saya ni..semangat tak cukup kental!!
mental kena kuat kakak!!

ada ke..dalam fikiran ni dah fikir..balik ni..tak kira..nak makan mcd, nak minum teh tarik! haha..
macam-macam.,..

lepas sampai ke point last tu..
nak turun bawah tu...laju je..
dalam hati ni fikir..aku mesti sampai bawah.
benda pertama nak buat bila sampai bawah adalah call ayah!!
yeaahh..alhamdulillah...selamat turun..nampak highway bawah tu..
dalam hati..alhamdulillah..



kisah tadi sudah menjadi sejarah..boleh patah balik dalam alam kenangan sahaja. nak p lagi..next time la..

alhamdulillah...
alhamdulillah..
alhamdulillah..

terima kasih kepada Allah, mak ayah..mak yang berat hati nak bagi anak dia ni pergi..haha..
terima kasih kepada pesanan sahabat-sahabat supaya saya hati-hati..
terima kasih kepada encik pelangi..
(pesanan kalian semakin terlintas di minda apabila lalu tepi gaung...huhu...saya nak mati syahid..tapi bukan ini caranya....)
terima kasih kepada ahli group saya..kepada team pendakian kali ini..
terima kasih atas kata-kata sokongan, bantuan dan macam-macam lagi,
terima kasih kepada guider3x... :)
terima kasih atas pengalaman dan ukhwah yang terbina ini.. insya Allah..sedikit sebanyak.. Allah menghitung nilai persahabatan ini..
elok-elok tak kenal..kenal terus..hehe...
minta maaf salah silap ye :) halalkan makan minum semua ye...

post mortem daripada saya untuk diri saya:
~bersyukur kepada ALLAH,,indah alam yang Kau cipta..makin teroka..makin banyak yang belum terungkai
~mental kena kuat!
~stamina kena kuat..tu la..semester ni asyik makan je...jogging jarang...semput la jadinya..
~positif!!
~kepada mereka yang cintakan pembangunan negara..
 sayangi hutan dahulu..fikir molep nak tebang pokok.. Allah timpakan bencana atas tindakan kita ni baru tau...
~jaga diri..jaga hati :)


next plan: sem depan nak ajak member pi pulau..lama x snorkelling...hiking..insya Allah..main ngan ular lagi..heee..
teruskan kerja-kerja yang tergendala..ok..
jom..sambung baca novel.. :D

Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...