Friday, September 28, 2012

survival laut dan jejak warisan 2012

salam pembuka kata..apa khabar??alhamdulillah..

entri kali ini saya nak share pasal program yang saya sertai selama 2 hari 1 malam di Pusat Penyelidikan Universiti Malaysia Terengganu di Pulau Bidong.Program ini diadakan setiap tahun untuk pelajar tahun pertama.Program ini diwajibkan sebagai 20 peratus markah untuk subjek ko-kurikulum.Jadi,nak tak nak kita mesti buat. Tapi,bagi saya ini adalah suatu perkara yang saya sangat nanti-nantikan sebelum masuk UMT lagi. 

Setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza walau pun mencapai objektif yang samaJadi,dengan lapang dan rendah hati saya nak kongsi pengalaman saya di sana.

DETIK BERMULA..

Haaa..kami berkumpul di kompleks sukan UMT pada jam 7 pagi..nak tunggu bas..opss,sebelum terlupa..program kali ini melibatkan dua kos iaitu kos biod dan math kewangan..tetapi kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan..

saya kumpulan KETAM!!

Pulau Bidong dari UMT tak lah jauh mana..setibanya di jeti kami naik kapal kecil..haha..tak tau nak panggil apa..feri kecil kot..
sejujurnya, saya dah lama tak main laut..tapi saya suka laut!! sama macam ayah saya!! WE LOVE SEA AND BEACH!!

subhanallah,,kagum saya tengok pemandangan alam yang sangat indah.
deruan ombaknya..kalah ombak rindu!!

setiap kumpulan bergilir-gilir buat aktiviti..macam group saya..kami berkayak dahulu..tapi!!

setiap kumpulan mesti mengikuti aktiviti WATER CONFIDENT dahulu!!

haa..nak cerita ni,
saya dah la berenang pun tak reti..wuuaaa...takut akak!!
alhamdulillah..dengan izin Allah..saya dapat melaksanakan dengan sebaik mungkin

water confident ni nak bentuk keyakinan kita di laut la kan..

akak dan abang fasi tolong ajarkan kepada kami..saya ni berapa kali tercungap dah!cuak tu..terima kasih kepada sahabat-sahabat dan ahli bilik saya terutamanya mira,amy dan shud!!kalian sangat bagus,sebab sentiasa bantu saya...

berenang punya berenang,kami dikehendaki menerjunkan diri ke laut dari kapal..
wuuaa...saya hanya pejam mata dan terjun!!gelabah tu memang ada..tapi fikir orang lain boleh,takkan kita tak boleh pulak..

blurp..macam cerita titanic pulak apabila saya terjun tu,,ecece..
then, berenang ke tepi pantai..
jauh jugak la..

BEST!!!'

selepas itu, kami rest sekejap dan BERKAYAK pula..

ni lagi satu,,saya tak pernah naik pun!!huhu..dulu belajar teori atas darat je..

kekoknya la..

yang ni saya dah biasa buat,,kata duduk darat..
apa lagi>>? MASUK HUTAN..JUNGLE TREKKING!!
hutan yang kami masuk bukan calang-calang hutan.
hutan peninggalan orang vietnam..
agak cerun la..

banyak kesan peninggalan, ada gereja..replika kapal,tempat mereka sembahyang,tugu!!
tugu je ada tangkap gambar..yang lain tak berani dan tak nak!!

almaklum..hutan..jaga adab ye!!

pelarian orang vietnam ke pulau bidong

next,aktiviti MEMANCING!!

haa...kami naik kapal dan pergi ke tengah laut untuk memancing.
best!terasa seperti titanic pulak..titanic lagi!

tapi,cuaca tak mengizinkan..hujan lebat..ombak pulak tak tentu ..
kami terkandas hampir dua jam di laut,,
romantik pulak!!haha..

menikmati keindahan alam..subhanallah..

terasa tenang, tapi bila ombak besar datang,takut!!

aktiviti yang ditunggu-tunggukan pula ialah SNORKELING!!
tetapi,cuaca petang tak baik..tertangguh..

pagi esoknya kami snorkeling,,

pakai fin,snorkel dan mask..

nak masuk ke dasar laut tu..mula tak confident,,hmm.,,boleh ke aku buat??
testing..alhamdulillah..

subhanallah..

tak terucap saya..mana taknya dah snorkel tutup mulut..bernafas ikut mulut..tertelan air laut..mahu nak semput saya!!

cantik sangat keadaan dalam laut..

saya nampak terumbu karang,ikan-ikan..colourful..gamat dan banyak lagi...ternampak cik obor-obor lak!!lari...!!!

sampai ke tengah..aik,apsal tak nampak orang lain..haha..patah balik la..nak lawan ombak lagi..aduyai..lastly..sampai ke pantai..hanya biar ombak bawak saya ke pasir..sakit!!
macam terdampar..tak larat..tapi best!!

kali kedua nak buat lagi snorkeling..tapi suku je...hehe..

fasi siap offer lagi ambil lesen skuba!!huhu..insya Allah..satu hari nanti saya akan cuba capai matlamat itu!!

as conclusion!!
BEST,EXCELLENT,SWEET,FUN,WONDERFUL!!!

alhamdulillah,,certain my target had achieved..
saya tabik spring kepada muslimah..kita pun boleh buat aktiviti air..alhamdulillah..


semoga kita semua sentiasa dalam redha-Nya..









Thursday, September 20, 2012

apa yang diniatkan itu doa!!

assalamualaikum dan apa khabar??
semoga sihat dan gembira selalu..

dah 3 minggu saya di kampus UPM Terengganu( tu dulu..) sekarang ?? sila cari ye..
alhamdulillah..macam macam pengalaman..indah dan indah!!

ada ke waktu orientasi kos..dalam explorace..kena makan bawang putih tu!!waaahhh...seulas tu...pedas!!!
tak jangka, dapat jugak habiskan!!hoho..

okay..iklan je..tapi kisah benar tu..


back to my topic!
 pernah tak kita terfikir apa yang kita nak..kebanyakkannya Allah beri kita peluang untuk memiliki apa yang kita mahu?
kadang kadang kita hanya terlintas untuk melakukan atau memiliki sesuatu..
tiba tiba,Allah bagi kita jalan untuk ke arah itu..
tinggal untuk kita ambil sahaja peluang itu.
pernah tak berlaku??

mesti pernah!!
saya teringat ustazah saya pernah kata..
SETIAP KATA KATA ADALAH DOA!!
saya setuju!
dan setiap apa yang kita niatkan adalah doa..

doa adalah pengharapan kita kepada Allah..
sebagai tanda kita mengagungkan keesaan-Nya..
sebagai tanda kita syukur kita kepada Allah.

apabila kita berdoa dan niatkan sesuatu..
Allah dengar apa yang kita pinta..
dengan penuh keikhlasan dan kerendahan hati..
Insya Allah..Allah akan memakbulkan doa kita..
jika tidak dimakbulkan , ingatlah bahawa Allah merancang sesuatu yang lebih indah buat kita!

yang penting,,doa,usaha dan tawakal!!

saya percaya dengan janji Allah yang maha mengabulkan doa!!


setakat ini..alhamdulillah..apa yang saya niatkan..saya catatkan..saya ungkapkan..alhamdulillah...Allah aturkan untuk saya memiliki..merasai..walau pun seketika..dan mungkin lama saya menanti..
dan saya percaya dengan janji Allah!!

tapi kadang tu pernah gak tak dapat..takpe lah..Allah tahu yang terbaik untuk saya dan anda.
jadi..jangan berhenti berniat yang baik baik dan berdoa kepada Allah...





Saturday, September 15, 2012

otak kanan atau kiri?

assalamualaikum..

amacam hari ni??dah berapa hari saya tak berkongsi cerita.

jadi..saya nak cerita berkenaan di kuliah pertama saya untuk subjek PLANT BIOLOGY AND DIVERSITY..

sir Farid ask us about our brain..which brain side you more prefer??apa ayat aku ni!!haha...
 RIGHT or LEFT??


setelah melalui ujian tapisan!!hoho
saya adalah golongan RIGHT BRAIN!!

otak kanan ni kan..jap,,cakap omputih lak la..

big picture oriented
random
spiritualism
can get it
synthesizing
subjective
uses feeling
imagination rules
symbols and images
present and future
believes
appreciates
fantasy based
present possibles
spontaneus
advanterous
dan berani ambil risiko

YES!!
saya mengaku..banyak yang kena dengan sikap saya

kena la seimbang kan otak kanan dan kiri

al kisahnya..saya sememangnya tak suka setempat je..
yang sure saya romantik!!haha...
sangat menghargai sesuatu dan seseorang
dan tak suka yang sangat teliti,,haaa...macam mana nak jadi cikgu ni!

boleh je..kita ajar anak murid kita dengan cara yang kreatif!!!






Monday, September 10, 2012

masih baru di UMT

assalamualaikum..haii..2 minggu ni saya sibuk dengan my new journey..
apa??
kahwin??haha..kahwin aje..
taklah...saya dah sah jadi MAHASISWI!!
alhamdulillah...

nak citer ni..saya first time pergi terengganu!!haa...jakun sikit la,..selalu travel area selatan dan utara je..terengganu dan kelantan tak pernah pergi sahaja sahaja..hehe..dan kali ini dengan satu misi untuk berjihad menuntut ilmu..saya berjaya pergi mendaftar di Universiti Malaysia Terengganu.

first time pergi ganu tu...choose UMT sebab dekat dengan pantai!!
alasan tak rasional..hehe..dan saya rasa di sini tempat yang sesuai untuk saya berjasa selama 3 tahun..mungkin..

haa...teruja saya nampak dari jauh UMT...first time ni..and then..my handphone nyaris nak tertinggal atas pasir..terjatuh dari kereta..

bermalam di homestay..tapi sebenarnya rumah sewa student UMT,,,naik kereta..tak sampai 5 minit dari rumah tu nak ke UMT..not bad...pantai belakang tu....best!!!

MJM MINGGU JALINAN MESRA

uitm MDS..hehe..tiba je..dari jauh bergantungan banner ni sepanjang jalan di bandar..wuuaaa...nampak sangat teruja,,,cari jalan ni..first time..

alhamdulillah berjalan dengan lancar..terima kasih kepada semua yang terlibat..akak dan abang fasi..

nak cerita..satu malam tak habis..
kawan baru..jumpa kawan lama..

kat UMT ada jalan biawak...kau ada??hehe...belakang pantai..subhanallah,,
cuaca memang mencabar..kuliah seperti di australia..luar kuliah seperti di mesir..



saya dari kos biod!!
fst student!!!
umt student!!
anak pahang di rantauan..cehh...

what i can conclude here..
saya masih muda di IPT..
cehh..haha..
banyak yang saya perlu belajar dan mengajar..erkk..
tujuan..banyak tujuan..
majukan diri untuk kebaikan masa depan

semoga kita berjaya dalam apa yang kita idamkan
jangan nak gatal ye..ingat mak ayah kita..
matlamat sebenar kita di sini..

rajin rajin kan diri pergi surau..walaupun sekali seminggu..sekali sehari,,5 kali sehari..
kita yang akan tentukan bagaimana diri kita..
baik atau buruk!!

sekian ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...