Saturday, August 27, 2011

be a better..Insya-Allah

assalamualaikum..kaifa halukum?apa khabar?
alhamdulillah..i can see your smile!ye ke..hehe
hari ini saya berminat nak cerita pasal realiti kehidupan kita..
sukakan kebebasan..ce wah,mentang nak sambut merdeka!

berjenaka pulak saya!ok..i serius!
firstly nak kredit to
like page ni tau!
sebenarnya baru like juga,but dah lama follow his blog!
cantik blog beliau!

ok,berbalik kepada topik hari ini..
BE A BETTER..
bak kata orang bukan senang nak jadi baik,nak jadi jahat senang saja kan..
tapi, mudah je nak jadi baik..
seperti di entry
sabar ye!
terutama kita kaum hawa dan kaum adam pun,dunia ini hanya sementara..
jangan jadikan kebahagiaan kita hanya sementara,biarlah ia berkekalan hingga ke hari akhirat..
rasanya tak perlu bercakap panjang..nanti bosan!
macam baby ni..
hehe..
untuk renungan bersama..
ni kisah artis artis kita yang diberi rahmat dari yang Maha Esa
saya tak letak semua
satu kisah untuk hawa
dan satu kisah untuk adam
renungkan ye!
tertarik saya dengan kisah mereka!

renung-renungkan dan selamat beramal


p/s:entry ini untuk renungan bersama,saya pun masih belajar,try to be a good muslimah..insya-Allah!

Friday, August 26, 2011

terima kasih mak!

assalamualaikum teman sekalian...
apa khabar?semalam saya tak update pun blog saya..siapa perasan?sila ucap tahniah kepada diri anda sebab care pasal blog saya!ade?ha..saya nampak!

hari ni saya nak share based on the topic..ceh..macam nak study pulak kan!bak kata budak comel.."takde hal lah!".budak comel?coming soon...


TERIMA KASIH EMAK!
kenapa?ni bukan hari ibu!peduli apa saya.Setiap saat saya nak cakap terima kasih kepada emak saya dan semua emak di dunia ini.
betapa besarnya pengorbanan seorang ibu..
sedangkan dalam islam pun..ibu diberikan keutamaan 3 kali lebih dari seorang ayah!
maaf ayah..tapi itulah realitinya..
akak sayang ayah juga ya..
siapa tak sayang mak dan ayah dia?
habaq mai!!!cheq nak katok dia!

sempena bulan ramadhan yang bakal melabuhkan tirai..
wahai rakan..
cuba kalian perhatikan..
dalam family korang siapa yang paling ligat membuat kerja?
anda?
ye..haha...assignment bertimbun-timbun
ayah?
memang..cari nafkah..persiapan raya lagi..duit tol lagi..balik kampung la kata..
tapi..
mak lagi ligat..
kenapa?
sebab...

mak yang bangun awal daripada kita untuk siapkan sahur..seorang diri je masak kat dapur..kita  bangun makanan dah terhidang atas meja.
mak yang kejut kita dan adik-adik bangun sahur,tak putus asa kejut adik-adik yang liat nak bangun..semata-mata untuk pastikan kita sekeluarga mendapat keberkatan sahur..
mak yang akan sediakan juadah berbuka untuk kita..memanglah kita bantu mak..tapi kita ni apalah sangat jika nak dibandingkan jasa mak..
mak dengan sabarnya melayan karenah adik kita yang nak itu nak ini bila berbuka..
lagi...
kalau ibu seorang suri rumah kuranglah sedikit letihnya..tetapi jika ibu anda bekerja..
fikirkan betapa penatnya ibu..balik rumah..sediakan masakan untuk keluarga pula.
tapi..
seorang ibu tak pernah mengeluh,ibu tetap tersenyum ceria.
kalian fikirlah betapa besarnya pengorbanan seorang ibu..
lebih lebih lagi dalam ramadhan yang penuh keberkatan ini.


semoga sedikit luahan hati saya mampu membuka mata hati kita untuk lebih menghargai seorang ibu..
(serius..saya nak nangis...wuuaaa..mak..akak sayang mak!)
nak letak gambar mak..cancel!
mak tetap di hati akak!
hargai mereka selagi mereka masih ada di sisi kalian..








Wednesday, August 24, 2011

tak sabarnya saya nak jumpa dia..

Assalamualaikum teman...
sementara menunggu waktu berbuka ni...
jari nak buat warm up sikit..hehe...
petang ni nak share kisah based on the topic!

saya tak sabar nak jumpa sape ni?hmm...
kucing?
haha...
bukanlah....
my lovely cousin...
rindunya....
tahun ni harap dapat la jumpa dia...
sepupu yang paling kamcheng...hehe



rindu nak peluk dia,,,hehe
rapat sejak tadika lagi...
gi sekolah sama-sama...semua sama-sama...
sekarang je tak sama-sama...
hehe...yang pasti...i miss her.....

p/s:raya ni jumpa tau....

selamat berbuka puasa all blog readers...!muahh......

Tuesday, August 23, 2011

malam pertama yang pasti....

Assalamualaikum...
Kali ni saya nak bawak topik apa pula?
hmm....MALAM PERTAMA YANG PASTI...what?
ha......jangan fikir bukan bukan..
saya terjumpa artikel ni kat web mana entah..dah lama tersimpan dalam document...

MALAM PERTAMA YANG PASTI DI ALAM BARZAKH!!!

Satu hal sebagai bahan renungan Kita....
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa
Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara



Hari itu...
mempelai sangat dimanjakan
Mandi pun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benang pun menutupinya....
Tak ada sedikit pun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itu pun ditutupi kapas putih...
Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ..
Kita pun akan dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu...
jarang orang memakainya..
Kerana sangat terkenal bernama Kafan
Wangian ditaburkan ke baju Kita...
Bahagian kepala..
badan...
dan kaki diikatkan
Tataplah.....
tataplah...
itulah wajah Kita

Keranda pelaminan...
langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...
Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan azan dan kalimah zikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan..
yang telah tiba duluan
Siraman air mawar..
pengantar akhir kerinduan

Dan akhirnya....
tiba masa pengantin..
Menunggu dan
ditinggal sendirian
untuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan
Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..
Dan ketika 7 langkah telah pergi....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperolehi Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperolehi Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...
Dan tak seorang pun yang tahu.....




renungkan duhai teman...

Monday, August 22, 2011

3 bulan da kat sini...alhamdulillah

assalamualaikum..wahai teman....
hmm..bahang raya makin terasa...
ramadhan akan pergi meninggalkan kita...
hari ni saya nak share...share ape ek?
share pengalaman saya yang almost three months at ipt...
my misteri class..haha...
banyak pengalaman...hehe...
macam perangai dalam kelas...hehe...best la...macam macam..
ke mana-mana bersama-sama..ce wah...hehe...
here..i learn to more independent...
know how to adapt wth new environment...ce wah..cam duduk kat kutub utara je dulu..haha....

ha....ni tempat yang paling tenang selain my room..haha...
saya ni xla gi full time di sana...but i try to go just only one time for one day...maghrib n isyak...teruknye saya...
hmm....berubah sikit demi sikit...hidup ni x lama syira...

banyak sweet moment di sini and si sana...di sana?ttteeettt....!hehe

hehe..

ni best moment time ramadhan..banyak sebenarnya..tapi ni je yang saya nak citer..hehe

second last day before balik rumah..
yeay..berbuka puasa bersama-sama classmate..
atas trek balapan lak...kaki ni rasa nak running je...haha..
runaway!!!
best la..terserlah keakraban kami..huhu...bolehla...
then..ni lagi sweet moment...
my room mate belikan untuk saya my favourite kuih...
dia tu non muslim...actually she want to eat with me waktu berbuka..tapi ade hal sikit...
sedih dia...dia belikan untuk saya pulak kuih tu

LEPAT PISANG!!!
ala..yang berbungkus ngan daun pisang tu...
sedapnye...
tq awak...
i will remember that sweet moment...

da la...lain kali lak saya citer ek.....baru 3 bulan...lek la...byk lgi kisah yang akan muncul...

pesanan saya hari ni...
buat assignment..hehe....
smile always......daaa....

Sunday, August 21, 2011

lailatul qadar..aku mencarimu...



Pejam celik pejam celik..kita bakal mengakhiri ramadhan...
Bulan yang cukup indah unbtuk diungkapkan..

Saje wat intrro jap..hehe..assalamualaikum dan salam sejahtera buat all blog readers...
sedang asyik melihat buku buku sewaktu sekolah dulu...saya terjumpa satu artikel mengenai lailatulqadar..
jadi...macam biasala...
nak share ngan kalian....

CARA MENCARI LAILATUL QADAR
Pesan Nabi Muhammad,malam qadar berlaku pada satu malam daripada 10 malam terakhir(hari ganjil) bulan ramadhan.
Petua Imam Ghazali dan lain-lain ulama untuk mencari lailatul qadar..
jika awal ramadhan jatuh pada hari:..maka malama qadar dijangka berlaku pada malam.....
#ahad atau rabu:29 ramadhan
#isnin:21 ramadhan
#selasa atau jumaat:27 ramadhan
#khamis:25 ramadhan
#sabtu:23 ramadhan
kata sheikh abu hassan bahawa bermula beliau baligh,beliau sentiasa dapat menghiidupkan lailatulqadar pada malam yang tepat pada malam di atas..

tanda malam qadar.....
-malam itu tenang,tidak dingin dan tidak panas
-siangnya cahaya matahari warnanya pucat
-pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita akan tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.

sekian..wassalam....

 




ape la jadi kat blog sye ni...layan lagu pokok jap!



assalam teman....salam ramadan...hehe..da pertengahan da kan....
kepada yang selalu terjah my blog...sori ek...da lama x update...laptop i cuti kat umah...haha...
i baru je cuti...
hehe..
al maklum belajar..hehe...
bersawang dah blog ni..ish ish....
hmm....untuk menghabiskan masa cuti ni di samping assignment dan bersantai with my family...
saya akan cuba la update ape yang terlintas kat benak minda saya ye..hehe...
continue later..daaa...
ni..
heee..
saje je sajikan kalian lagu pokok ni...
banyak makna tau.....
best la lagu ni...
hayati ek!

Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...