Sunday, May 25, 2014

nak sesuatu kena korbankan sesuatu!

Assalamualaikum semua :)

alhamdulillah..ada masa sebentar nak berblog..wahh..lincahnya menaip..tadi buat assignment perah idea nak karang ayat..hehe..

baru klik nak update blog baru teringat nak siapkan cerpen..tapi dah buka dan ada idea ni..kita taip je la kan..huhu..

pernah dengar tak orang kata...nak sesuatu kita kena korbankan sesuatu yang lain..???
saya selalu dengar ni...nak sesuatu yang besar, kita mesti korbankan banyak perkara yang kecil!!!

yup, untuk berjaya..banyak benda yang perlu dikorbankan..jangan sampai diri terkorban udah lerr..

ini kisah saya.,

alhamdulillah!!! one of matlamat dalam hidup saya sudah tercapai..belajar berenang!!! :) ni gara-gara suka sangat dengan air..i am fall in love with the sea..the river and you..hehe..

sem ini punya kisah........

alhamdulillah..setelah dirancang selama setahun lebih..bertemu jodoh kita di pusat akuatik :)
berbekalkan duit untung berniaga tudung....guna untuk yuran dan tambang ke pusat renang...

saya jadi duyung....huhu...i can swim...alhamdulillah..
yupp...x lah hebat mana..perlukan latihan yang jitu..baru cekap... alhamdulillah...

seronok berenang...one of the reason kenapa nak sangat belajar berenang adalah sunnah Nabi berenang ni..
saya pernah terbaca artikel ke apa ntah..manusia sememangnya boleh berenang,...haaa...apa lagi..saya nak buktikan....alhamdulillah...
dan salah satunya..saya nak anak-anak saya reti berenang..sebelum anak-anak pandai..let your mummy be the first swim with you all k! hehe..
lagi..sebabnya impian saya adalah nak belajar skuba...nak belajar skuba..at least ada basic berenang,,,
lagi,..mestilah nak sihat kan...release stress berenang ni...

huhu...alhamdulillah...practice make perfect,,,slow2x berlatih,,,

haaaa...disebabkan nak sangat belajar berenang......all of the weeks..yang mana boleh dilapangkan, saya fokus untuk berenang...no more outing yang saja saja..haha..dulu rajin sangat jalan-jalan cari makan,,,
and then..sem ni juga...saya tak pergi mana mana untuk hiking...huhu,.,...duit2x...huhu...sudah dilaburkan untuk ilmu renang,,,
sedih jugak...gunung jerai, gunung berembun dan akan datang gunung trans-titiwangsa,.,,,ni yang paling advance....huhu...tapi fikir seminggu lagi nak puasa...nak cuci rumah..hehe..
.next sem la kita berhiking...ehh..ada la hiking hari tu...kat taman negara dengan ayah kesayangan :) hehe..

wink2x taman negara with my dad


lebih-lebih lagi...macam-macam duk bawak balik dari hiking...huhu..krik2x...tapi best kot hiking,,,,

ku korbankan gunung untuk mendapat lautan...huhu...
takpe..haiisshh..sekarang ni

tak sia sia duk tganu ni...dulu saya pernah niat..duk tganu ni...at least ko reti berenang...x pun berskuba..huhu,,

apa apa pun..saya bersyukur Allah beri peluang kepada saya untuk merasai semua ini...alhamdulillah... terima kasih ALLAH..

#countdown anniversary saya celik mata nampak mak dan ayah...huhu..
#countdown final..1 jun..huhu...

mood sekarang.,.macam2x...

next planning...practice2x..kumpul duit......hiking lagi dan....huhu...

view depan chalet..sungai pahang..


Thursday, May 15, 2014

before final!

Assalamualaikum semua :)

mood nak tengok jadual exam..tup2x..p update blog pula..

pejam celik dah nak habis setahun belajar untuk tahun ini..
final exam just around the corner..

haaa..
ni nak bukan cerita pasal exam..
nak berjiwa sebentar boleh?

dalam kesibukan melalui hari-hari yang mendatang ni..
duk berangan nak kahwin kononnyaa..haha
dah lama perasan cam ni tak muncul..aiyyaaaa...
buang tabiat tiba nak kawin! dulu nak juga kawin..tapi..
selama ni..kahwin adalah perkara number last dalam hidup..
bukan apa..anak sulung la kata..x kisah pun kahwin bila..asalkan aku bahagia!! haha

wish list aku sebelum umur 30 tahun ni banyak,,
salah satunya..
nak pergi umrah bersama mak ayah..
nak bawa diorang jalan-jalan..
i want to become Dr. Nur Syahirah!!!
itu plan A,,
tak dapat..saya akan bekerja di satu tempat..kerja penuh komited!!!
saya nak kerja bersama haiwan-haiwan..aiyyaaaaa!!! huhu..
semua ni dirancang atas tiket seorang anak dara.

tapi..andaikata jodoh awal..itu bonus!! jom umrah big family..
slowly menabung untuk capai hasrat ke Mekah.
Insya ALLAH.
jodoh awal lagi bagus..nak tengok sikit macam mana saya jadi matang sikit.,

dalam kesibukan ni...
tiba-tiba..kawan pesan..sebelum kita berapa-apa...jumpa mak ayah dulu..
hang jangan buat pasai...orang negeri tu selalunya nak menantu dalam yang satu negeri je..
errrrkkk...aku terlupa tentang tu!! bukan apa...mak aku tak kisah pun negeri mana..asalkan baik-baik sahaja..
bercinta bagai nak rak!! tiba tiba..awak..mak saya nak saya kahwin dengan orang kampung saya..haaaa..sedih giler.....
tak ke haru!!! orang macam aku ni haaa yang haru..sedih kot..sayang sungguh..tba jadi macam ni..anggap sahaja la kita xde jodoh..dan..huaaaaa... Allah tahu yang terbaik kan.

tapi kalau dah jodoh..insya ALLAH..ALLAH mudahkan jalan kita..

kesimpulannya..sayang tinggi mana sekali pun..hang bawak la jumpa mak ayah..
sebabnya.mak lebih tahu apa yang terbaik untuk anaknya..
restu mak ayah tu penting..

ingat mak ayah kat rumah tu...

ok...saya nak belajar..perasaan tu still ada..tp fokus apa yang kita ada sekarang...next year FYP!!!!huhu...


cik syira syahir dah nak final..tapi mood nak berhiking ada..huhu..mencari restu untuk ke sana..
haissshhh.,.final2x..

doakan saya dan rakan-rakan sukses dengan jayanya :) insya ALLAH.


Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...