Friday, December 23, 2011

selayar kenangan*hijrah remaja

assalamualaikum rakan blog sekalian..rasanya hampir sebulan lebih kita tidak memasukkan sebarang entry.
kesibukan sebagai penuntut ilmu,tidak memberi kesempatan kepada saya untuk bercerita.




entri kali ini saya ingin bercerita pengalaman saya mengenai HIJRAH REMAJA
cerita ke?
lagu ke?
Hijrah remaja adalah program motivasi yang dianjurkan oleh salah sebuah syarikat motivasi di Malaysia..
Saya menyertai program ini selama 2 hari 1 malam.
Anda tahu siapa yang menytampaikan motivasi itu?
Ustaz Hasrizal,beliau adalah penulis blog KLIK SINI
Kata-kata ustaz banyak membuat saya berfikir tentang kehidupan dan tentang diri yang hina ini,,

salah satu kata beliau ialah

JADI ORANG YANG HEBAT BUKAN PILIHAN,
TAPI KENA JADI HEBAT,
SEBAB SYURGA TERIMA ORANG-ORANG YANG HEBAT!!

teruja saya mendengar kata-kata beliau,
bayangkan..para serikandi Islam seperti Sumaiyah..pahlawan Islam seperti Khalid Al-Walid,
anak-anak palestin yang mati syahid,
dan sudah tentu baginda Rasulullah turut berada di syurga,
susah ke nak masuk syurga?
itu persoalan yang bermain di benak fikiran saya..
fikirkan..

lagi kata-kata beliau yang sempat saya salin

ORANG YANG BERUBAH KERANA TERPAKSA ADALAH MANGSA
ORANG YANG BERJAYA..
ADALAH
ORANG YANG PAKSA DIRI UNTUK BERUBAH

antara analogi yang ustaz berikan ialah,contohnya..kita seorang yang nakal,tbe tbe kemalangan patah kaki..contoh la,,,
then,barulah nak berubah setelah jadi macam tu..see!!
berubah kerana terpaksa sebab kerana keadaan daH jadi macam tu..jadi..
paksa diri untuk berubah!!
pendapat saya,kita yang kena ubah diri kita,,jangan manjakan diri!

kehadiran kakak kakak dan abang abang fasi daripada ipta,
pertama kali jumpa..subhanallah,sejuknya hati saya melihat mereka,cantik bertudung labuh,ada yang berpurdah,terasa hina pula diri ini..
kakak dan abang fasi memberi impak positif kepada saya..
di situlah saya belajar untuk lebih istiqamah,lakukan solat dhuha,,
subhanallah,,Allah bantu saya untuk berubah dan menjadi lebih baik..
dan,saya teringat kata kata seorang kakak fasi

ELAKKAN TABARUJ,
SEBAB WANITA,,KITA INI MEMANG DAH DICIPTAKAN OLEH ALLAH SANGAT INDAH,,CANTIK..
SEBAB ITU WANITA ADALAH AIB,AIB YANG PERLU DIJAGA
jagalah aurat,,hiasi peribadi dengan akhlak yang mulia

subhanallah,
terlampau banyak kenangan dan peristiwa yang membuat saya tersentak dan bertekad untuk BERUBAH KERANA ALLAH..
ya Allah,,,sungguh indah kenangan yang Engkau berikan kepadaku ini,,
tak terungkap,
sekian,terlalu indah pengalaman ini..

buku ini saya dan rakan yang lain dapat di sana,
pengisiannya sangat sesuai untuk kita para remaja menghargai cinta yang hadir,
PERKAHWINAN SEBENARNYA MENGGABUNGJALINKAN ANTARA CINTA,KASIH SAYANG,TANGGUNGJAWAB DAN PERANAN













Wednesday, November 16, 2011

untuk mahabbah...

●❤●..Perasaan cinta yang lahir terhadap seseorang bukanlah tanda kita akan memilikinya. Namun kekadang ia muncul sebagai ujian dari ALLAH buat kita, kerana DIA ingin melihat bagaimana kita memelihara, mengawal dan mengurusnya. Perasaan cinta itu amanah, dan amanah pasti akan dihisab oleh ALLAH.. sama-sama menjaga hati, jangan dicemari, jangan dinodai jangan dikotori dengan apa yang tidak ALLAH sukai, insya ALLAH!♥..



assalamualaikum..apa khabar?hehe,saya tengah menghitung hari nak balik sambung belajar..doakan saya berjaya ye..atas  tu kata kata saya copy n paste kat fb..best,,,bawah ini pun sama..hihi


Saya tak pernah bersetuju dengan prinsip:
"Kalau suka, simpan dalam hati. Berdoalah kepada Allah agar dia menjadi jodoh kita, atau mintalah Allah SWT agar berikan kita yang terbaik."


Islam mengajar kita usaha sambil bertawakkal. Maka menyatakan rasa suka adalah usaha. Tinggal kita kena letak usaha itu dalam batasan syara'. Kalau perempuan, hantarkan wakil untuk menyatakan rasa hatinya. Kalau lelaki, pergilah menghadap wakil perempuan, ibu bapanya, atau menghantar wakil juga untuk menyatakan rasa hatinya.

Kalau suka, persiapkan diri serba sedikit sebelum memberitahu. Kemudian beritahulah. Jangan simpan.

- Hilal Asyraf 






KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi bakal anak-anak kitaJanganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi bakal anak-anak kita.


KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.


KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah


KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.


KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah.Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.


SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalanbertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan

KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurusdengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingikita semasa menderita

KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan 

Anda.




ni pun..


Isteri yang baik, tidak semestinya memiliki suami yang baik, kerana pernikahan adalah ruang ujian, teman hidup kita boleh saja menjadi ujian getir dalam hidup yang sebentar ini.





Bila ada yang sayang, jangan lukai hatinya..
Bila ada yang cinta, jangan kamu titiskan air matanya..
Bila ada yang menanti, pastikan kamu kembali..
Bila ada yang setia, lakukan yang sama..

Bila dia banyak berkorban untuk kamu, hargailah jangan lukakan hatinya..
Bila dia pergi, pergilah kejar selagi merasa dia bererti..
Kerana bila dia tiada di sisi, barulah nanti kamu menyesal kerana mensiakan satu-satunya insan yang ikhlas mencintai kamu..








Sunday, November 13, 2011

demi matahari-snada,,fall in love with it



assalamualaikum teman,apa khabar?
entry kali ini nak share about this song: SNADA-DEMI MATAHARI
siapa pernah dengar lagu ini?kalau nak dengar sila pause kat lagu blog ini tau,...nanti jadi macam macam lagu pulak!

ni nak citer,,,first time dengar lagu ni waktu pergi CSR Rebung 2010 at MJSC Pontian..
time kat wat sukarelawan program motivasi kat adik adik UPSR kat kampung tu,,,
kita duduk kat belakang buat ape..haaa....ade la...hihi..
ok...first time dengar lagu ni...waaa...bestnye,.,terpesona!
cuba hayati ye...

Friday, November 11, 2011

ciri-ciri pakaian wanita islam

Assalamualaikum teman,apa khabar?
entry kali ini saya nak sentuh pasal pakaian muslimah.
mungkin cerita ini agak terkena kepada sesiapa atau kepada saya sendiri.,kadangkala tersasar iman,nafsu menguasai diri..nak tampil cantik..macam dalam entry saya yang ini klik sini



Secara ringkas berikut ini adalah sifat sifat pakaian wanita Islam,berpandukan Al-Quran(An-Nur 31 dan Al-Ahzab 59)

1.Pakaian mestilah menutup aurat.
2.Pakaian tidak nipis hingga terbayang tubuh badan dari luar.
3.Tidak ketat dan tidak sempit,tetapi longgar dan selesa dipakai.Menutup bahagian yang menarik perhatian orang lain.
4.Pakaian itu tidak sesekali disemerbakkan dengan bauan yang harum.Wanita yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah,sehingga lelaki terhidu baunya disifatkan oleh Nabi sebagai zaniyah(pelacur/penzina).
5.Warna pakaian itu suram atau gelap..ala...pendek kata tak tarik perhatian lelaki..pakai warna pink la..oren la..hui..saya pun nak tenung awak lama-lama.
6.Pakaian tersebut tidak menyerupai pakaian wanita-wanita kafir atau musyrik.
7.Pakaian tidak menyerupai pakaian lelaki.
8.Pakaian itu tidaklah liba'syurah iaitu pakaian bermegah-megah untuk menunjuk-menunjuk.



Hmm...kalau fikir semula..muhasabah diri..
pendedahan aurat zaman sekarang lagi dahsyat dari zaman Jahiliyah dahulu..
Adakah cara pemakaian sekarang termoden dan terbaru?
atau
Tidakkah cara zaman sekarang lebih primitif atau lebih jahiliah dari wanita zaman jahiliah dahulu??
renungkan...

cuba kita hayati video ini..

sama samalah kita muhasabah diri..Insya Allah ..akan dipermudahkan urusan kita
saya pun tak la baik mana,tapi i try to be better...insya-Allah..









Thursday, November 10, 2011

alamak!kena tag!

assalamualaikum,apa khabar?amacam entry semalam?best?
tadi bukak la blog..tak pasal saya di tag oleh blogger ni..aiiyyaaa???!!
terkejut..bertuah la kan.bukan selalu orang tag akustatik ni!!
beliau...mia maharani
saya kene jawab soalan la...huhu


1. sapa 1st love korang? kasi nama, and picture, and tmpat first date! kalau ada... :p


huhu...1st love..nama dia..saya panggil dia ABi..picture ade kat IPTA terkemuka..cari la ek..x minat r date ni kak...hihi





2. sape bf korang SEKARANG? kasi nama, and post gmbar sekali yer..hik3, jahat aq


huhu..sape ek?nama dia adik comeyyy!!gambar dia x ley la..huhu..





3. list kan, 5 perangai huduh korang


nak tahu ye..kang terkezut lak..
undefined lak..haha


4, post 1 gmbar, yg paaaaaling huduh yg korang penah ada


x perlu kot..coz i am born as a beauty,,uweeekkk...

5. ceritakan knp korang buat nama blog korang mcm tu


cane ek?waa...ingat da..main letak je nama AKUSTATIK ni..sebab asyik failed je nak register blog..huahua..


6. keputusan exam yag latest..kalau SPM, kasi SPM..kalau PNR, kasi PMR.. :) JANGAN TIPU!


huhu..dengan bangga dan riaknya,,astaga,,SPM  5A je la..ok la kan..alhamdulillah


7. kalau diberi peluang patah balik masa, apa korang nk buat ?


saya nak buat SPM betul betul and....nak cover sume dosa..insaf jap




8. sapa yg korang tgh fikirkan SEKARANG! post gambar sekali..jgn tipu!


huhu..leyh lad ade soalan ni..saya tengah terfikir adik comeyy saya....


9. apa first impression korang, tntang aq? hehehehe



walawei...cam ok je...akak ni cikgu ek?jom kita member..hihi..mcm sweet je..


soalan ke10 x nampak la..haha...malas jawab




11. apa pndapat korang tntang blog aq? nk kutuk, puji, kritik, dipesilakan..:)


in my opinion,cute la blog anda,ade kartun kartun gitu,,,cantik posing..
saya x reti kritik la..hehe...


tq..

Wednesday, November 9, 2011

ibu,,ibu tak sayang adik ke?

assalamualaikum sahabat..malam ni kalian sibuk study ye?
saya dalam mood cuti so online je la..
hmm..sibuk sibuk fb,blogging,you tube,tiba tiba hati ini terdetik untuk meluahkan apa yang terpendam ke dalam akustatik.
Mesti kalian sudah dapat agak kan kisah apa?

hmm...BUANG BAYI!!
teringat suatu ketika saya pernah luahkan kegeraman saya di laman facebook saya..
ramai bagi feedback and like..
Ya Allah..
hati kecil ini terdetik,mereka tak sayang ke anak mereka?
tak takut ke dosa?
tapi,
mungkin situasi panik dan mungkin ugutan daripada sang lelaki supaya membuang bayi itu
membuatkan mereka nekad untuk buang anak mereka sendiri
seperti kata kata di media..
ala..da terlanjur,nak buat cam ne?
tu bukan atas kerelaan aku..bukan anak aku..
amboi..
yang hang duk sedap nikmati tu bukan rela namanya??
da terkantoi mula la gelabah!
baling anak macam bola baling...
geram ni..
dah tu buat lagi..
nikmat tu..haha.,,.adui..dosa pahala tak pikir?

ini mungkin suara baby mereka..
"ibu..adik sayang ibu..sebab ibu bagi adik peluang lihat dunia..
tapi,kenapa tiba tiba gelap..makin gelap ibu..
badan adik makin sejuk di sapa angin..
badan adik sakit ibu kene gigit semut..adik ingatkan ibu usap badan adik..tapi semut ibu..sakit
ibu..adik sakit ibu,,ibu tak sayang adik ke?
ibu jangan buat adik macam ni,,kalau ibu tak sayang sekali pun
letak adik kat tempat elok elok..
moga adik dapat berjumpa dengan orang yang baik-baik..
adik sayang ibu.."


cukuplah dengan apa yang terjadi sekarang..tolong hargai usia yang ada di dunia ini
Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk hamba-hambaNya..

semoga dengan bingkisan video di link yang saya share mampu buat kita berfikir sejenak tentang situasi sekarang.
Ya shabab ya sahabati..tunjukkan nilai Islam dalam dirimu..


Tuesday, November 8, 2011

saya pun nak cantik!

assalamualaikum sahabat blog sekalian!
apa khabar?macam mana sambutan aidiladha?
semoga aidiladha kali ini membawa seribu pengertian

first of all,i am sorry because very lazy to update my blog.
maybe i just finished read novel..wasilah cinta weera
best novel ni..

ok..entry kali ini nak share isu CANTIK!
semua orang nak kelihatan cantik,saya pun macam tu juga.

zaman sekarang ni..macam macam fesyen..
uiihhh,saya yang suka window shopping makin rambang mata jadinya,,
lebih lebih lagi kalau ada sale..
fikir dua tuga kali nak beli ke tak...
compare harga merata kedai..
tudung tak yah cakap la..macam macam fesyen!
terbelit leher nak pakai!haha..
ye la..melawa melawa juga..bajet jangan lari..
oppss...
bajet duit je ke kak oii?
bajet untuk akhirat jangan lupa..
hmm...nak tampil cantik tu memang digalakkan..
tapi kalau sudah tabarujj..
niat da lain..
nak tarik perhatian lelaki..,pakwe ke..
nak orang puji la..
cute la awak,,,huhu,,,kembang seyh!
tapi..
berpada pada la ye..
ni nak pesan pada diri saya juga..
kalau fikir fikir balik..
tak perlu nak melawa sangat,,
sebab kita ni Allah dah cipta sebaik-baik kejadian.
sepertimana dalam surah at-Tin
wanita kan hiasan paling indah..
sebaik-baik wanita adalah wanita solehah..
pakai biasa biasa pun da cukup..
tak perlu la nak terlebih sangat..
nanti hilang serinya.
sebab anda da cukup cantik!
tapi..
SAYA PUN NAK CANTIK!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...