Saturday, April 30, 2016

Impian dan niat

Assalamualaikum semua :)

Esok 1 Mei, Hari Pekerja uoollss..

Kerja ke idok esok? Untuk yang bekerja sendiri for sure gigih mencari rezeki kan. Takpe, teruskan usaha anda.

Impian dan niat.

Sebenarnya point nak tulis kali ini pelbagai. Nak tulis tu,,ini. Tetapkan point!

Makanya impian dan niat yang bermain di minda.

Impian dan niat mesti selari.

Impian saya tahun ini adalah nak bersama awak! Lol..hehe

Tak, nak kumpul dan janakan duit.

Dan nak bahagiakan hati.

.....................................................................................

Totally lost nak cerita apa.

Baiklah, saya cerita perkembangan saya ya ;) Mak sedang mencari rezeki ni haaa sambil mencari idea what the next plan after this..dah nak hampir setengah tahun da kot! What your achievement dear syira!!!

Ada...jadi dropship, huhu..berkarya dalam mimpi..huhu..

Impian tahun ini lebih banyak nak bahagiakan diri. Walaweii..jadi lebih bahagia tau!!

Mood..masih lagi mencari point apa tujuan tulis post ni,

Nasihat saya untuk post kali ini, hati kena kuat dan tabah. Allah sentiasa bersama kita. Be strong.





Tuesday, February 9, 2016

2 month after degree

Assalamualaikum and hello ;)

Lama kan tak update (klise intro saya..semua intro my entry macam ni..ahahaha)

2 month after degree..what i am doing?

Jap, sebelum tu nak citer dulu in 2 month,

What i am did?

Apa lagi...memasak la!! Lol.

Ni haaa..siap berfikir lagi nak berniaga sendiri. Kerja sendiri. Tak nak makan gaji. Amik ko!
Cita-cita tinggi tu.

List ideas:

Jual nasi bajet.
Jual tudung (ni nak siap sewa kedai lagi tau)

Last last..

Jual aiskrim Malaysia je dekat kedai mak. Kikiki..

Okay la tu kan, at least ada effort.

Okay, after 2 months..

Alhamdulillah, I got a letter from my boss (now she is my team leader) to be as assistant in conservation project.

Waaaa...waktu tu kan, tak fikir lain da. I must grab this opportunity. Mana nak dapat kan ;) ;)

Okay,sambung nanti ya ;)

Banyak cerita tertangguh ni ;)


Saturday, October 17, 2015

What next after degree?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Habuk sungguh niehhh..lama tak update.

Alhamdulillah, saya baru sahaja selesai menamatkan zaman degree saya dengan jayanya. Alhamdulillah. Insya-Allah, next week will be my convocation day. Yippieee.. :)

What next after my degree? Soalan yang nampak mudah tapi 7 hari 7 malam tak habis bagi jawapannya. Di google pendapat apa hala tujunya, tanya kawan kawan, tanya keluarga..

Nak kerja? Nak sambung master terus or kerja dulu..? Nak ambil double degree?

Bila hati kata ya, tiba tiba terfikir semula. Ishh, banyak betul ramalan ramalan yang mendownkan hati.

Bila jumpa dengan orang cerdik pandai, bekerja..most of them were said, "Sambunglah study, muda lagi, tak rugi pun..".....Again, "Kalau akak kan..akak kerja dulu, lepas tu sambung..." menarik jugak kan.

Ni lagi.. "kerja la..kita bukan orang senang...cari duit dulu.."

Hmm...sudahnya, saya duk termenung. Kan waste of time tu. Hmm.

Yang sebenarnya, semua ini berbalik kepada hati kita. Hendak atau tidak sahaja. Bagi banyak alasan, kerja tak jalan. Rugi!

Huhu..

So, what the next? :D

Doakan saya dan mereka yang bercelaru itu temui jawapannya ya.

#roadtoconvo


Thursday, April 16, 2015

Sebab GST, aku menulis.

Assalamualaikum dunia :)

Salam Jumaat.

Wohooooooooo...long time no update this blog. Aiyaaa!!!

Okay,,

Tajuk kat atas pun da macam ape dah!

Sebab GST aku menulis.

Huhu..nayo kena saman gini..saman aje skang ni ye.. :D

GST!! kiri kanan depan belakang..semua cakap pasal GST.
Saya pun nak juga cakap pasal dia..haaa..konon xnak cakap.
Bukan apa..sedikit sebanyak GST berjaya mengalihkan sebentar sketsa dunia yang lain macam kisah saudara kita di Gaza..gempa bumi sana sini..
GST memanjang dalam berita.
Hmm...fokus benda yang mungkin boleh bikin stress..hahahahhaa..

sedang sibuk nak siapkan thesis ni..
tiba saya terfikir..ada baiknya la juga GST ni untuk yang kaki shopping macam saya.

haha..

-good improvement bila nak beli sesuatu kehendak tu...fikir 8 ke 9 kali tau nak beli ke tak..lastly..tak beli pun..haha,,,
-nak pergi jalan...fikir 4 kali je la..haha...setakat ni..berjaya jarang keluar..biarpun kaki ini.......nak jalan...biarpun sekejap..haha..
-banyak recycle barang da ni...

bagus juga rupanya..bantu saya bina kewangan lebih baik...
mana taknye..stok vitamin c..produk kecantikan..da standby before GST>.haha..
tahan la untuk setahun..mungkin..hehe..

Okay..jadi..sila berjimat cermat..


p/s: selamat bersambung semester akhir kawan kawan. :) Chaiyookk untuk siapkan thesis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...