Tuesday, May 3, 2011

kawal PMS anda!

salam teman!kabare?
da lama tak blog..hehe..balik kampung jap.
hmm..nak cite..
tengah tolong mak kemas dapur after breakfast..i read an interesting information about PMS on the surat khabar lama...
kosmo,isnin 20 disember 2010!
PMS?!
ala..mesti tau kan..ada dalam chapter 4 biology form 5...
sindrom sebelum haid..

ni nak share la....
sesetengah kajian menunjukkan PMS berlaku kerana hormon progesteron yang dirembeskan selepas berlakunya ovulasi
antara simptomnya...
keletihan,kekejangan abdomen dan sakit kepala...
senggugut la paling ketara..kembung perut pun ada gak..(ni fizikalnye..)
emosi lak...keresahan..kemurungan and rasa macam nak marah je...
jadi..kaum adam jangan pelik kalau tibe some of girls emo!hehe...
sebulan sekali je...

tips mengawal PMS:
  • makan makanan karbohidrat kompleks seperti roti bijirin penuh,pasta,bijirin,serat dan proitein.Kurangkan gula dan lemak
  • elakkan makanan bergaram beberapa hari sebelum haid untuk mengurangkan perut kembung dan lebihan air dalam badan
  • kurangkan pengambilan kafein bagi mencegah pembengkakan dan kesakitan pada payu dara
  • kurangkan minum minuman beralkohol kerana ia akan menyebabkan anda murung
  • makan enam hidangan dalam kuantiti yang kecil sehari berbanding tiga hdangan yang banyak
  • lakukan senamrobik..bersenam selama 30 minit,empat hingga enam kali sehari
  • pastikan tidur cukup iaitu lapan jam
  • patuhi jadual makan,tidur dan senaman
Pakar dietetik Hospital USM,Prof Madya Dr. Shariza Abdul Razak menegaskan wanita yang mengalami masalah senggugut perlu menghindari makanan yang mengandungi gula terproses seperti

coklat
 

gula-gula
dan air berkarbonat
kenapa?

sebab ia boleh meningkatkan kekejangan pada rahim selepas beberapa jam dimakan. 

hmmm..serba sedikit about PMS!
biasalah wanita kan..hehe...




No comments:

Post a Comment

Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...