Saturday, April 9, 2011

Apam beras...

Kuih ni mak saya ajar...time cuti ni sementara tunggu offer study...cubalah buat,jangan tau nak makan je..

APAM BERAS
Bahan-bahan:
1.       Gula  1 cawan
2.       Tapai  1 cawan
3.       Air  3 ¼ cawan
4.       Eno  2 sudu tea
5.       Mauripan  ¼ sudu tea
6.       Tepung Beras Cap Bunga  1 peket
Cara menyediakan:
1.       Masukkan gula,tapai dan air.Kacau sehingga hancur.
2.       Masukkan tepung.
3.       Masukkan secubit mauripan.
4.       Perapkan selama 4 atau 5 jam.
5.       Apabila sudah diperap,campurkan sedikit eno sebelum dikukus.Perap lebih kurang 5 minit.
6.       Panaskan kukus.
7.       Apabila kukus sudah panas,masukkan acuan dan isi bahan tersebut.
8.       Kukus selama 10 minit .





 

2 comments:

  1. tapai tu cne ek? yg pulut msam2 tu?

    ReplyDelete
  2. yes,,,tapi bukan tapai yg da buat tu...ragi...cuba tanya mak awak....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...