APAM BERAS
Bahan-bahan:
1. Gula 1 cawan
2. Tapai 1 cawan
3. Air 3 ¼ cawan
4. Eno 2 sudu tea
5. Mauripan ¼ sudu tea
6. Tepung Beras Cap Bunga 1 peket
Cara menyediakan:
1. Masukkan gula,tapai dan air.Kacau sehingga hancur.
2. Masukkan tepung.
3. Masukkan secubit mauripan.
4. Perapkan selama 4 atau 5 jam.
5. Apabila sudah diperap,campurkan sedikit eno sebelum dikukus.Perap lebih kurang 5 minit.
6. Panaskan kukus.
7. Apabila kukus sudah panas,masukkan acuan dan isi bahan tersebut.
8. Kukus selama 10 minit .
tapai tu cne ek? yg pulut msam2 tu?
ReplyDeleteyes,,,tapi bukan tapai yg da buat tu...ragi...cuba tanya mak awak....
ReplyDelete