Monday, July 30, 2012

biar mimpi sampai ke syurga

hai..tangan gatal nak menaip lagi..hehe..takpe kan,,
tadi saya duk menaip cerita untuk my sis hadiah untuk dia..jangan cakap kat dia ye..

Biar Mimpi sampai ke SYURGA!!

bukan biar mimpi sampai ke bintang..saya suka lagu ni..
menelusuri alam remaja,membuat saya muhasabah diri..alhamdulillah sudah 19 tahun..wah,kena jadi makin matang.

saya banyak cita-cita..anda pun..
dulu cita-cita yang paling besar nak jadi doktor..mana taknya..dari kecik duk dengan orang cakap nanti dah besar jadi doktor ye..wah...cam best kan,,,memang best pun..

lepas tu..haa,,,disebabkan saya ni boleh dikategorikan tinggi la jugak..ade ke patut..ada saudara suggest waktu kecik-kecik jadi model!!huhu...
pernah jugak terfikir nak jadi macam dalam cerita awan dania,,huhu

lagi,,nak jadi pembaca berita dan wartawan...macam best je..mencabar..takpe la..
dan yang ni memang nak jadi semenjak darjah 6..jadi ustazah bahasa arab!!huhu..
tapi,pilihan diberi...makanya saya menyimpang dah..tak jadilah cikgu arab..
nak jadi penulis pun pernah terfikir dan saya akan laksanakan nanti!!!
lagi..haa....banyak la..
cita-cita yang saya nak sangat tapi mungkin bukan rezeki saya..duit x de kot..nak jadi dentist...kat mesir..


sangat terkilan...Allah lagi tahu yang terbaik kan,,,
dan sekarang...saya nak jadi cikgu,pensyarah,pakar biologi,pakar alam sekitar...wahhh...banyak tu...
yang pasti kerjaya yang sesuai untuk saya.

doakan lah yang terbaik kan..
insya-Allah saya akan melanjutkan degree dalam kos sains biodiversiti di Universiti Malaysia Terengganu

link akak yang sama kos dengan saya (good explanation)
tak dapat pure biology pun xpe la..at least ada "bio"diversiti...
alhamdulillah...memang target dapat sambung belajar kat sini..
mudahan Allah mempermudahkan urusan :)


ingatlah, kita jadi apa sekalipun nanti..sentiasa ingat asal-usul kita..
ingat Allah..
ingat Islam..
tak guna belajar tinggi mana pun, andai agama bukan menjadi paksi utama kita.

Allah maha mengetahui apa yang baik untuk kita...tapi kita kena la usaha,,jangan duk wat tak tau je..
all the best :)
setiap orang ada impian kan? macam lagu kumpulan kristal memburu impian..

Ku jejak
Jalan yang berliku
Membara jiwaku
Memburu impian

Ku renang lautan gelora
Biarpun tersadai
Di hujung dunia
Akan ku rempuhi segala rintangan
Biarpun rebah ku bangun sendiri

Korus
Akan ku genggam biarpun hitam
Menjadi milikku

Ku mula
Dengan langkah ini
Menuju sinaran yang abadi


3 comments:

  1. tak mengapa..
    nanti bila dah start belajar korg tgk amik bio lagi susah dr biod, korg akan bersyukur..

    pelajaran hampir sama ngan dak bio.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh...hehe...memang..bio more difficult...tp anything have bio is wonderful...

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...