Thursday, January 23, 2014

Irau Yellow Pass Cameron Highlands- closing event sem 1 2013/2014

Bismillah, fuh2x..berhabuk giler blog ni!
tuannya tak menyempat nak update, hanya mampu scroll sahaja.
sem 3 yang semakin busy. tandanya saya dah besar! haha..
banyak amanah perlu dilaksanakan.

sem ini tak jalan p mana sangat...banyak jalan-jalan cari makan dengan encik pelangi je :D
jalan jalan main air laut dengan sahabat sejati :D
disebabkan kegembiraan yang bergunung-gunung sem ini, alhamdulillah,
bahagia sokmo..hehe.. tq ALLAH

baik....ni nak cerita, pada 17-19 Januari yang lepas,
saya dan rakan-rakan pergi honeymoon di Gunung Irau Yellow Pass! Honeymoon la sangat!
terpergi ke xpdc ni sebab sem ini saya tak pergi mana-mana pun..pergi jalan-jalan cari makan je keje..haha..
so, join la kan.

alkisah...
penginapan 3 hari 2 malam di dua puncak gunung yang berbeza memberi pengalaman yang berbeza.

bertolak dari UMT, jam 10 something pm..bismillah...
sampainya di sana jam 4.30 pagi.
celik mata, alhamdulillah, hidup lagi aku! haha..

sejuk bak hangg..ceitt..macam tak pernah p ja sini kan..

breakfast..dan pulak jumpa member KMPh dari UMK..diorang nak pi hiking ke gunung...ala..lupa lak gunung apa.. :(

ok.,sebelum hiking, kami dibawa oleh hilux...,,last naik hilux darjah 6 waktu pergi Dusun Eco Resort..haha..kanak-kanak lagi..
laaa ni dah boleh jadi mak kanak-kanak da!!



subhanallah...on the way tu..kami disambut oleh ladang-ladang teh..ladang kobis..indahnya...sejuknya...dan gerunnya apabila tiba brek mengejut...haha...enjoy je la kan!

sampai dekat Gunung Brinchang..ok, sempat lagi snap2x gambar..


bismillah..start mendaki..
sampai dekat anak-anak tangga tu..
saya dah tak boleh kawal pernafasan dah..sejuk ya amat!!
kawal2x..ko nak hidup lagi kan!!!! haha

pendakian bermula...
astaghfirullah..tua sungguh aku ni..cepat benar semput...memang mencabar betul!!
first time hiking tanah yang lembap sungguh ni dan real sejuk!!
tq kepada sahabat-sahabat yang membantu dan menkaunselorkan diri saya ni..hoho..
semangat naik turun macam apa je...

viewnye cantik. subhanallah...seperti di alam fantasi..feeling2x jap..sampai tempat ekstrem sikit..hilang feeling..haha





malamnye..kami tidur di gunung mini Irau..baru mini...menggigil aku..
tidur malam tu..sebenarnya..kaki dan tangan dah kejang..pehhh,,
Tuhan je tahu rasanye...aku cepat2x usahakan untuk genggam2x tangan..takut tersyahid pula aku di atas..
masuk paper nanti..dosa banyak lagi nieee... :(

selang dua jam terbangun..sebenarnya...hajatnya ingin bertahajud..bukan selalu dapat peluang macam ni..
jom tambahkan tempat sujud di bumi Allah ini..
makanya..ngan kejangnya..aku terkebil-kebil dalam sleeping bag dan.....
hanya mampu berzikir dan berdoa kepada ALLAH..

ye la..orang kata..bila kita tersedar daripada tidur tu..maknanya Allah kejut kita..mungkin waktu tu adalah waktu mustajab untuk berdoa kepada Allah..untuk berkasih-kasih dengan Allah.

hari kedua:

pendakian ke gunung Irau dan Yellow.
alhamdulillah..sampai juga ke Irau..
waaa..ni lagi sejuk!!!



petangnya pula, sambung ke Yellow..
ni lagilah!!! naik turun bukit dan gunung..yang pasti..cuaca tersangat dingin..no sun..
pemandangan..subhanallah..tempat lain takde tau..
hebat ALLAH cipta..

saya sampai di Yellow jam 6.18 petang..
lapor diri dengan ucapan alhamdulillah..selamat..


bermalam di sana..sejuk bak hannngg..
hebat air-cond yang hak milik Allah ni...hehe..
sejuk..
malam ni..semua tidur..tak sedar apa..
ye ke???


hari ketiga:


pendakian ke Pass dan pulang...
hari ni.dah slowly turun daripada gunung ganang..
banyak jam juga la..saya ni..semangat tak cukup kental!!
mental kena kuat kakak!!

ada ke..dalam fikiran ni dah fikir..balik ni..tak kira..nak makan mcd, nak minum teh tarik! haha..
macam-macam.,..

lepas sampai ke point last tu..
nak turun bawah tu...laju je..
dalam hati ni fikir..aku mesti sampai bawah.
benda pertama nak buat bila sampai bawah adalah call ayah!!
yeaahh..alhamdulillah...selamat turun..nampak highway bawah tu..
dalam hati..alhamdulillah..



kisah tadi sudah menjadi sejarah..boleh patah balik dalam alam kenangan sahaja. nak p lagi..next time la..

alhamdulillah...
alhamdulillah..
alhamdulillah..

terima kasih kepada Allah, mak ayah..mak yang berat hati nak bagi anak dia ni pergi..haha..
terima kasih kepada pesanan sahabat-sahabat supaya saya hati-hati..
terima kasih kepada encik pelangi..
(pesanan kalian semakin terlintas di minda apabila lalu tepi gaung...huhu...saya nak mati syahid..tapi bukan ini caranya....)
terima kasih kepada ahli group saya..kepada team pendakian kali ini..
terima kasih atas kata-kata sokongan, bantuan dan macam-macam lagi,
terima kasih kepada guider3x... :)
terima kasih atas pengalaman dan ukhwah yang terbina ini.. insya Allah..sedikit sebanyak.. Allah menghitung nilai persahabatan ini..
elok-elok tak kenal..kenal terus..hehe...
minta maaf salah silap ye :) halalkan makan minum semua ye...

post mortem daripada saya untuk diri saya:
~bersyukur kepada ALLAH,,indah alam yang Kau cipta..makin teroka..makin banyak yang belum terungkai
~mental kena kuat!
~stamina kena kuat..tu la..semester ni asyik makan je...jogging jarang...semput la jadinya..
~positif!!
~kepada mereka yang cintakan pembangunan negara..
 sayangi hutan dahulu..fikir molep nak tebang pokok.. Allah timpakan bencana atas tindakan kita ni baru tau...
~jaga diri..jaga hati :)


next plan: sem depan nak ajak member pi pulau..lama x snorkelling...hiking..insya Allah..main ngan ular lagi..heee..
teruskan kerja-kerja yang tergendala..ok..
jom..sambung baca novel.. :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...