Tuesday, March 26, 2013

Gunung Muntahak bersama kami!

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua!

Dah makan belum?

Nak kongsi ni...minggu lepas..saya dan rakan2x pergi ke Gunung Muntahak, Kota Tinggi, Johor.
haa,,,
saya bukan pergi suka-suka tau!
ada misi untuk dicapai!ecece...
sebenarnya..tak plan pun nak pergi program ni..entah macam mana..antara dua pilihan, saya pilih untuk ke sini..johor tu!!!

ku ukir namamu di awan gunung muntahak... ;)

ok ok serius!

program ini anjuran SOHOR, Kem Jati Diri Pasca Mahasiswa yang berlangsung selama 2 hari 1 malam penginapan khemah ye anak-anak!
ala..nama pun masuk hutan, khemah la..ko nak hotel 5 bintang pulak!

kami bertolak..eh..pergi malam sebelum kejadian..tepat pukul 9 malam..enjin bas UMT dah panas!hoho..

sampainye..solat subuh di masjid mana ntah..di kota tinggi!
tempat sahabat saya kota tinggi tu..teruja kakak ni..hoho..

opss..sebelum terlupa, kami dipecahkan kepada 4 kumpulan..saya kumpulan keempat!
alhamdulillah..semua geng memang terbaik!

hari pertama tu..
pertandingan memasak masakan rimba (lebih kurang gitu la namanya..)
kekok makkk..haha..selalu di dapur, ni di rimba..

baNYAk la yang saya belajar..
kerjasama,
peranan ketua dan anak buah,,
dalam nak buat sesuatu perkara tu kita kena ada plan..
lau xde plan..kita tak nampak matlamat sebenar kita.

kumpulan 4..

petangnye pulak..ice breaking..

haa..ad kembara halangan juga,..best!!!
saya ni pantang jumpa air..lupa daratan sebentar! hehe..

malam..save and rescue..
hmm..cano nak explain..ala..
macam belajar pertolongan cemas.,tapi kita buat simulasi terus..
best!!! macam macam yang kami belajar..pendek kata..refresh semula apa yang pernah belajar waktu sekolah dulu...
save and rescue
esoknye...waktu yang dinanti-nanti!

pendakian gunung muntahak!!!!
yeahhh,,
semangat tau..
tapi..saya ni..semangat and cuak! hoho..
ye la..setiap perkara yang kita lakukan dalam hidup ini ada risiko..tak kira kecil atau besar..macam tu juga dengan pendakian ini..
macam-macam boleh jadi kan..who knows?


dengan lafaz bismillah..
kami memulakan pendakian..
memang berliku dan berair..
haha..
bila daki..jumpa air terjun,,.sungai..automatik rasa penat tu hilang..
dapat main air sungai...

start..
ada style..hoho
sahabat kos saya :)


memang berjuta kesyukuran dan keinsafan dalam hati ini timbul sepanjang perjalanan mendaki dan pulang ke tapak perkhemahan.

subhanallah, indahnya pemandangan..air terjun!!!
batu2x sungai yang besar..
akar2x pokok..yang membantu mengukuhkan struktur gunung..
cuba bayangkan jika pokok2x ditebang..habislah..
mana pergi gunung,,air terjun..
hilang semua...!
tak sempat generasi akan datang merasai keindahan yang kita rasa sekarang,

haa..kami juga dapat flying fox..ni second time duk flying..first dulu waktu plkn..
dah pernah terbang kan..kurang lah cuak..tapi kena berhati-hati jugak.. :)

yeHaaa...

sampai di puncak bukit tu,,mak aiii..kami dapat hadiah..apa dia..hoho...
ni lah hasilnya...

di puncak gunung

nak tahu tak,,,yang muncul dalam minda saya bila sampai ke puncak..
aiikk..mana punca air terjun..??
tiba jadi macam gunung sahara..hoho..
bolah buat video kat sini... ;)
hebat kan Allah cipta...

bila naik pun bermacam cabaran...turun dari gunung apatah lagi..
dalam hati saya..tak henti duk subhanallah, alhamdulillah , allahu akbar kepada Allah..'
(kok ye pun nak jadi apa-apa,,biarlah dalam redha Allah..)
alhamdulillah..berkat kerjasama semua..terutama orang yang sentiasa di belakang dan hadapan saya yang sentiasa bantu saya sepanjang pendakian..masih mampu tersenyum kakak ni..hoho..

serius...banyak2x gunung yang pernah saya daki..ini paling mencabar dan best!
mana taknya..ada air terjun, jernih tau air di sini..
jadi, sila jaga keindahan alam di sini,
esok-esok boleh bawak family datang berkelah di sini..

p/s : terima kasih kepada semua..kak wawa selaku puan pengarah, AJK yang terlibat, fasilitator2x, jangan lupa like page ini tau.. iftitah MEMO dan rakan-rakan yang saya dah start sayang ni..hehe..
kenangan bersama kalian tetap terpahat dalam hati saya..pahit manis tawar..segala kenangan kita citer kat anak cucu nt..
ada rezeki, kita berjumpa lagi.. :)  ni baru  sikit citer..nak citer banyak jom minum tea kat kedai d'orange..)

sebelum pulang ke UMT 

apa yang dapat disimpulkan..

naik gunung ni..macam analogi kehidupan kita,,
banyak halangan dan pilihan ..setiap daripada itu..kita kena bijak membuat pilihan!
kadangkala kita terjatuh, mungkin jatuh sikit atau teruk..
(tbe tengah lalu dalam kawasan sungai, tersepak batu besar..tergelincir..sakit weiii...)
kita kena kuat untuk bangkit semula..
Allah takkan uji kita melainkan sesuai dengan kesanggupan kita tau..
pengalaman yang akan mematangkan kita. Insya ALLAH..

2 comments:

  1. best kan? secara tak langsung kite pun dh kenal awak :)

    ReplyDelete
  2. best lah..hehe..nice to meet u..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...