Friday, August 23, 2013

kisah mak dan mak mertua

assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
seriously dah lama tak update..fokus kepada 2 kerja..sampai terlupa encik blog saya ini.
hmm..duk fokus..tapi..Allah uji saya...wuuaa...hidup kan tempat ujian.tak nak kena uji..pergi syurga nanti la kakak!


ini kisah mak dan mak mertua..
mak dan mak mertua siapa?
saya ke awak?

baiklah...ini cerita sewaktu dalam perjalanan nak pulang beraya hari tu..
petang akhir ramadhan kami sekeluarga bertolak nak balik ke utara..
tapi, kereta buat hal..padahal dah banyak kali servis..ada hikmahnya kan..
hikmahnya..saya dapat kisah ini..

bismillah..

sementara menunggu kereta siap dibaiki..
Kebetulan, di situ ada sepasang suami isteri sedang menunggu kereta juga.
Mak cik tersebut mengalukan kami berada di situ
saya, mak dan adik-adik duduk di kerusi yang disediakan.
Mak dan mak cik tersebut memulakan perbualan.
Rupa-rupanya mak kenal mak ayah mak cik tersebut.

Saya curi-curi dengar perbualan mereka.
Hehe..nak menyampuk malu..buatnya ada can jadi menantu..tak pasal..haha

bersempena dengan 1 Syawal pada esok hari,
keluar lah topik ini..

makcik: akak balik utara rumah siapa?
mak: balik rumah abang..
makcik: ouhh...ada mak ayah lagi ke kat sana?
mak: mak ada lagi..ayah dah takde..tu yang balik..mak dia ada lagi..
makcik: akak pulak?
mak: tak de sape dah kat sini..semua dah pergi..adik-beradik pun ada keluarga sendiri..
makcik: baguslah macam tu..mak mertua kita tu macam mak kita jugak kan..jaga..jenguk dia selagi hidup..
mak: haah..betullah tu..
makcik: saya tak lama dengan mak mertua saya,,berapa tahun je sempat...sangat baik maknya..
mak: ouhh..
makcik: kita yang dah ada suami ni..hormatlah mak mertua,,sayang dia macam sayang mak sendiri..
             hairan betul saya apabila orang ada masalah dengan mak mertua..mana silapnya entah..

saya yang duk pasang telinga ni..terkedu seketika..waktu tu sebak dah sebenarnya,,cover syira..huhu...walaupun takde mak mertua lagi..mak yang ada depan mata ini buat saya lagi sebak..sayang mak..

makcik: orang tua ni bukan nak apa sangat pun...dia pun da tua..tak macam orang muda, macam-macam.
             ikut je apa yang dia nak,,,hargai mereka selagi ada.

:(

sob2x...sebak...




aikk..gambar di bawah lagi besar pulak..hehe..

syurga di telapak kaki bonda.. :)

waktu tu saya teringat kepada semua calon ibu mertuaku..hoho..takde lah..adalah kan..

pengajaran:
sayangi lah mak ayah kita..selagi hidup..jaga mereka sungguh-sungguh..jangan tangisi yang sudah pergi..
sekalung al-fatihah kepada mak ayah kita dan bakal mak ayah mertua kita..mudah-mudahan dirahmati Allah selalu..

ini harapan saya untuk masa hadapan..
i wish..
sempat jaga mak ayah saya sepertimana mereka jaga saya sewaktu saya kecil..
kepada awak bakal encik suami..unknown..
semoga saya juga sempat berbakti kepada mak ayah awak yang telah melahirkan dan mendidik awak menjadi sebaik ini :)
kepada mak mertua..jangan marah saya if saya tersalah masak..hhuhu..saya sedang belajar..
didik saya seperti anak kandung mak ye...semoga kita menjadi sahabat nanti!
bimbing saya untuk menjadi ibu, isteri dan anak yang solehah untuk kalian semua.. amin.. :)


2 comments:

  1. slalunya yg ada mslh dengan mak mertua, org perempuan. mana salah pun x tau.
    semoga dapat isteri yang ngam dgn my mom. hehe (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..huhu..x fhm...insya Allah...dapatnye cik faiz yang ngam..hehe..mudah-mudahan saya sekepala ngan mak mertua.hehe..

      Delete

Be strong

Wahai teman, Usah merasa tewas saat kamu diuji, Ujian dari Allah tanda cinta. Ambil teladan daripada apa yang berlaku, Untuk bekalan ma...